ZADAR - Jučer se u atriju Kneževe palače odvijalo poduže otvaranje izložbe svile, prvog događanja u sklopu Festivala Boja i zvukova drevnog puta svile.

Organizacija je to Talijanskog instituta za kulturu s Narodnim muzejom Zadar, uz veliku pomoć Koncertnog ureda a koji će se odvijati do 13. svibnja u Kneževoj palači. Goste, međutim, nije dočekala niti jedna zadarska „domaćica": nije bilo ravnateljice Narodnog muzeja Renate Peroš, ravnateljice Koncertnog ureda Dine Bušić koja je dobila posebnu zahvalu jedne govornice, a niti voditeljice Kneževe palače Lorene Peroš. Županijski pročelnik Ivan Šimunić otvorio je izložbu, dok je gradski pročelnik Radovan Dunatov bio u sjeni. 

Vrućina u atriju Kneževe palače, a ne atriju Narodnog muzeja kako su mediji iz te ustanove dobili pogrešnu i zbunjujuću najavu, kako su govori trajali, tako je bilo sve manje onih koji su ga slušali - osobito na engleskom jeziku. Za talijanski jezik, domaćini su imali spremnog prevoditelja, koji je nepotrebno prevodio Šimunićev protokol. Samom činu otvaranja izložbe prethodila je demonstracija i izvedba sefardske glazbene kulture da bi se ušlo na Put svile, odnosno izložbu predmeta, ponajviše skupljenih u privatnoj zbirci Giorgia Fornia. Među izlošcima venecijanske svile, tkanine iz Bliskog istoka iz 17, 18 i 19 stoljeća, do najranije kineske lanterne iz 14 stoljeća, našao se i jedan s područja Hrvatske.

Taj put završit će u nedjelju u sv. Dominika gdje će zadarska publika prvi put imati priliku vidjeti Ples derviša. Ne propustite, kao ni ostali program.