Planetarno popularni pisac trilera Jo Nesbø, čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, stigao je danas u Zadar! 

Dvadesetak minuta nakon predviđenog početka susreta Nesbo je, na veliko oduševljenje svojih brojnih obožavatelja, ušetao u dvorište Gradske knjižnice. Skromni pisac odmah se ispričao na kašnjenju. 

- Imao sam manju penjačku nesreću pa me u Zadar dopratila policijska pratnja. Prvi put sam imao takvu pratnju, hvala vam na tako jedinstvenom dočeku. Dolazim iz grada veličine ovog i tamo sam obični lokalni dečko bez policijske pratnje. No mogao bih se naviknuti na to, vidjet ću što u mom gradu mogu učiniti po tom pitanju, nasmijao je publiku pisac svjetskog glasa. 

U organizaciji izdavačke kuće Fokus, Nesbø u tri hrvatska grada promovira Macbeth, svoj novi roman koji je u rekordnom roku zasjeo na top-liste najprodavanijih novih naslova u svijetu.

Prije nego što se prihvatio pisanja, Nesbø je bio perspektivni nogometaš. Međutim, snovi o velikoj karijeri u Tottenhamu razbili su se u osamnaestoj godini, kada je teško ozlijedio koljeno. Nakon tri godine u vojsci, krenuo je na studij ekonomije i osnovao bend Di Derre. Bend je u zemlji na Skandinavskom poluotoku postao vrlo popularan, no svestrani Norvežanin paralelno je radio i kao burzovni mešetar. Na ideju za svoj prvi roman Šišmiš došao je kad ga je jedna izdavačka kuća pozvala da napiše knjigu o turneji s bendom.

Poznata je njegova povezanost s Hrvatskom: 1990-ih je ovdje boravio kao novinar, a upravo je iz tog iskustva proizašao dio radnje jednog od njegovih prvih romana, smještene u Zagrebu. No Nesbo je na susretu u Gradskoj knjižnici otkrio i svoju povezanost s gradom Zadrom. 

- Prije četiri godine proveo sam tjedan dana u Zadru u privatnom aranžmanu, na odmoru s prijateljima. Večerali smo u jednom restoranu, a konobari su prepoznali moje ime i iznenadili nas ekstra uslugom. Prijatelji su tada komentirali kako je to prvi put da imaju koristi od druženja sa mnom, ispričao je simpatični pisac koji je kreirao lik slavnog istražitelja Harryja Holea.

Shakespeareove se drame prihvatio u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenom u povodu 400. obljetnice smrti velikoga engleskoga pisca u kojem je osam suvremenih autora preradilo njegova velika djela. Nakon Zagreba, roman je danas predstavio zadarskoj publici koja je mjesta na susretu s poznatim piscem rezervirala još prije dva mjeseca.