U sklopu akcije „ZaPis u zaleđu", pisci i pjesnici udruženi u udruzi „ZaPis" odlučili su napraviti korak dalje pa su doslovno i napustili granice Zadarske županije i potegnuli oko 150 kilometara do grada Otočca. Zapisovci su na ovo gostovanje otišli na poziv Otvorenog pučkog učilišta iz Otočca, a da bi njihov boravak bio ugodniji pobrinula se i voditeljica programskih aktivnosti prof. Vera Dasović. Osim toga, zapisovci su imali i jedan poseban razlog zašto prihvatiti ovaj poziv, a taj razlog je njihov član Filip Genda, mladi pjesnik koji se već neko vrijeme nalazi na privremenom radu u ovom biseru Gacke doline.

U Otvorenom pučkom učilištu gdje je književna večer održana, skupio se, za ovakve prigode zavidan broj ljubitelja književnosti, što je posebno nadahnulo zapisovce koji su se publici odužili čitanjem svojih radova. Filip Genda, Ivan Čeperković i Jasminka Vejmelka čitali su svoju poeziju dok su se prozom pozabavili Robert Nezirović, Marija Kostić i Andreja Malta Jezeršek Hrašćanec. Ovu ugodnu večer je zaključio Mario Padelin koji ovog puta nije nastupio kao kantautor već je odlučio izvesti sve svoje vesele lirske pjesme, dakle obadvije.

Vrijedno je napomenuti da su „ZaPisovci" vrlo ozbiljno shvatili akciju nastupanja po manjim mjestima, što su u stvari radili od samog početka svoga djelovanja čime su, uz ugošćavanje etabiliranih književnih imena, ali i vlastitim autorskim radom, dokazali važnost svoga djelovanja na kulturnoj sceni grada Zadra i šire.