U suradnji Talijanskog instituta za kulturu i Narodnog muzej u Kneževoj palači u Zadru će se od četvrtka 10. svibnja do nedjelje 13. svibnja održati Festival Boje i zvukovi drevnog puta svile. Program započinje otvaranjem izložbe "Put svile - spajanje naroda i teritorija" u četvrtak u 12:30 sati, u Atriju muzeja. Nakon otvorenja, slijedi kratki glazbeni program španjolskog para Juana i Serene De la Sierre, koji će izvesti tradicionalne sefardske pjesme. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 10.lipnja 2018.godine.

Drevni put svile bio je mreža trgovačkih putova čiji je tok ideja, kulture, glazbe i umjetnosti, prešao preko planina i pustinja Srednje Azije kako bi povezao Istočnu Aziju i Mediteran. Festival će predstaviti umjetnike čije nas priče i povijesti povezuju s kulturnim mozaikom Puta svile, trajnim simbolom kulturalnog otkrića i razmjene.

Posjetitelji Festivala Boje i zvukovi drevnog puta svile imat će priliku putovati kontinentima, stoljećima i kulturama. Susrest će se s umjetnicima koji svojim demonstracijama vještine čine više od same prezentacije svoje kulturne tradicije - utjelovljuju ih. Svjetski ambasadori vlastite baštine, poput Latifa Bolata i rasplesanih Derviša, Rashmi Bhatta i Sageer Khana, Giovannia Floreania ili Juana V. De la Sierre, provest će nas glazbom i plesom od Kine i Indije, preko Turske, Italije do Španjolske. Vidjet ćemo što je motiviralo Marka Pola da putuje, istražuje, spaja nas sa susjedima i približi nam svijet slobode kakav do tad nismo poznavali.

Uz već spomenute Latifa Bolata iz Turske i para De la Sierra iz Španjolske, bogati tradicijski glazbeni program kultura povezanih nekadašnjim putem svile, izvest će: Giovanni Floreani i Marian Mentrup iz Italije, Rashmi Bhatt i Sageer Khan iz Indije te Loten Namling iz Kine (Tibeta). Uz glazbenike će zaplesati i poznati turski Derviši.

Festival je, nakon uspješnih zajedničkih projekata kao što su izložbe Visualizing Venice ili Talijanski pejzaži u Kneževoj palači, nastavak izvrsne suradnje Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Narodnog muzeja u Zadru. Talijanski institut za kulturu je, uz Koncertni ured u Zadru, redoviti suorganizator i promotor suradnje talijanskih i hrvatskih glazbenih umjetnika u različitim projektima poput koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Enrica Dinda, u listopadu 2017.

U svijetu sve veće svijesti o značaju povezanosti s drugima, Festival Boje i zvukovi drevnog puta svile, pokazat će načine na koje su se mnoštvo kultura Euroazije zbližavale kreativnom komercijalnom i kulturnom razmjenom, a koja se nastavlja i danas u zemljama Puta svile i šire.


UMJETNICI

Latif Bolat (Turska, New Mexico) svjetski je priznati glazbenik, promotor tradicionalne Sufi mistične glazbe i priča nekadašnjeg Turskog carstva. Nastupao je diljem Amerike, Kanade, Indije, Australije, Novog Zelanda, Indonezije, Engleske itd. Osim koncerata i predavanja u Carnegie Hallu, snimio je 4 vrlo uspješna CD-a, nastupio u mnogim TV i radio emisijama te skladao glazbu za dokumentarac PBS-a "Mohammed: Legacy of a Prophet" i TV serije Georga Lucasa "Young Indiana Jones". Ko-autor je turske sufijanske knjige poezije pod nazivom "Quarreling with God", (White Cloud Books, Oregon, 2008).
Na Festivalu Boje i zvukovi drevnog puta svile, izvest će poznate Ilahe i Nefese, s Anatolskog poluotoka, ali i svoje autorske pjesme.

Giovanni Floreani (Italija) glazbenik je i kulturni djelatnik, koji je od banalnog "beat" filma brzo prešao u polje glazbenih i kazališnih eksperimenata (Cage, Area, Living theater,...). Preseljenje iz Venecije u Friuli i otkriće fascinantnog svijeta tradicionalne glazbe, određuje njegov profesionalni put.  Objavio je 12 glazbenih albuma , tri video projekta i dva eseja. Sa svojom grupom Strepitz Open Project stvara glazbu koja nema preciznu definiciju, no dio je naše svakodnevice i često označava točke susreta i dijeljenja suvremenog načina življenja.

Juan De la Sierra (Španjolska), skladatelj je, aranžer i flamenko majstor na gitari. Više od pet desetljeća nastupa na pozornicama od Singapura preko Europe do Amerike. Autor je brojnih komercijalnih albuma, među kojima su: Clásico, Duets for Sea and Guitar, España, and Así canta el pueblo. Njegov repertoar uključuje klasični flamenco, renesansnu španjolsku i sefardsku glazbu te od te tri komponente tka svoju Sefaraflamenko tapiseriju. Pjevajući na židovskom španjolskom dijelaktu, Aramenskom i Hebrejskom, dr.sc. De la Sierra će na Festivalu Boje i zvukovi puta svile donijeti sedam stoljeća sefardske glazbe i povijesti, uključujući pjesme iz Španjolske, Istanbula i Sarajeva.

Loten Namling (Indija, Tibet, Švicarska), glazbenik je kojega je 14. Dalaj Lama nazvao "pjevačem s glasom". Ovaj rođeni Indijac, glazbenik, karikaturist i zabavljač, u svom projektu "Blues" istražuje putove koji povezuju pjesme s kulturom. Izvodi pjesme ". Dalaj Lame, tradicionalne indijske i tibetanske pjesme te svoje autorske skladbe. Od Kalmykia i Koreje do Walesa i Europe, Namling priča o životu, spajajući pjesme iz prošlosti sa sadašnjošću i pozivajući svoju publiku na putovanje kroz različite krajeve i kulture.

Rashmi V. Bhatt (India, Italija), usavršavao je umjetnost sviranja na tabli. U Europi, Dubaiju, Maroku i Tunisu idr., nastupa s brojnim glazbenicima, među kojima su Krishna Bhatt, S. Shankar, Debiprasad Ghosh, Pandit Chaurasia, Pandit Arvind Parikh, Ostad Mohammad Eqbal i Majid Darakhshani. Gost je na turnejama Shakire i Stinga, surađuje s Michael Brookom, Marcusom Stockhausenom, Nusrat Fateh Ali Khanom i dr. Na međunarodnim kongresima često prezentira povijest indijske glazbe i razgovara o strukturama Rage i ritmovima indijske klasične glazbe. Radi i na Nacionalnim glazbenim konzervatorijama Italije, Francuske i Španjolske, a također organizira radionice o ritmu za djecu diljem Europe, s ciljem interakcije koja pomaže integraciji različitih kultura.