U povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Društvom hrvatskih književnika (ogranak u Zadru) i OŠ Petra Preradovića Zadar izdalo je prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi u ponedjeljak 23. travnja u pošti 23103 na Poluotoku. Tako će informacija o 200. rođendanu ovog velikog hrvatskog pjesnika, prevoditelja i generala austrougarske vojske poštanskim pošiljkama otputovati u mnoge domove u Hrvatskoj i svijetu. Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog žiga je Igor Černigoj.

Valja naglasiti da se na prigodnoj omotnici nalazi prva poštanska marka posvećena Petru Preradoviću uopće, a izdana je povodom 200. obljetnice rođenje ovog velikog hrvatskog pjesnika. Zanimljivo je da Preradoviću marku nije posvetila ni Austro-Ugarska u kojoj je Preradović živio i radio i kojoj to nije bilo ni na kraj pameti (Austo-Ugarska je poštansku marku uvala 1850. i na njoj se jedimo mogao prikazati car Franjo Josip ili carski grb), nakon propasti Austro-Ugarske nije to napravila ni ona kratkotrajna država Slovenaca, Hrvata i Srba (koja ima alibi jer je preživjela samo mjesec dana, ali je zaslužna za izdavanje prvih hrvatskih poštanskih maraka), nije to napravila ni NDH, jer je bila u ratu te su i motive na markama bili usmjereni tim potrebama), a nije to napravila ni poštanska administracija Jugoslavije za 45 godina postojanja. Stoga pohvale Hrvatskoj pošti što se toga sjetila, jer je Preradović po svemu to zaslužio. Marka je puštena u promet 19. travnja. 

Ovom prigodom spomenuo bi i književnicu Paulu Preradović, unuku Petra Preradovića, kojoj je austrijska pošta 3. svibnja 1996. posvetila poštansku marku u okviru tradicionalnog izdanja EUROPA. Vrijednost joj je 7 šilinga, a tiskana je u nakladi od 2.700.000 primjeraka. Nije mi poznat ni jedan slučaj da su na poštanskoj marki ovjekovječeni i djed i unuka. 

Paula von Preradović bila je najstarija kći Helene i Dušana Preradovića, mornaričkog časnika i kasnijeg kapetana linijske plovidbe i sina Petra Preradovića. Bila je u braku s novinarom Ernstom Moldenom i rodila dva sina koji su postali plodni književnici i političari. Otac Paule Preradović bio je veliki hrvatski domoljub, pa je tako odgajao i svoju djecu, zato je Paula već kao djevojčica počela pisati stihove i na hrvatskom jeziku. Njezina književna djela sastoje se od brojnih pjesama, proze i malih slikovitih djela. Napisala je tekst današnje austrijske državne himne "Land der Berge, Land am Strome" ("Zemljo gora, zemljo na rijeci"), na adaptiranu glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta. Paula von Preradović umrla je u Beču 1951. u 64. godini života i pokopana je na Glavnom bečkom groblju.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice održano je u knjižnici OŠ Petra Preradovića prigodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića. Bilo je tu pjesme, glazbe i recitiranja. Stoga sve pohvale školi za odlično osmišljen i organiziran program. O liku i djelu Petra Preradovića nadahnuto je govorio prof. dr. sc. Robert Bacalja, predsjednik zadarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a meni je bilo veliko zadovoljstvo predstaviti prvu poštansku marku posvećenu ovom velikom hrvatskom pjesniku te prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig u izdanju Hrvatskog filatelističkog društva Zadar.