ZADAR - Nakon izložbe grafika Marca Chagalla, agencija Rebel Kolektiv iz Rovinja s kojom Narodni muzej ima ugovorenu suradnju, priređuje izložbu kralja pop arta Andy Warhola koja je danas najavljena u Kneževoj palači.

Izložba ljeta u Kneževoj palači otvorit će se 15. lipnja a do 15. rujna očekuje se od 15 do 20 tisuća posjetitelja, najavila je Lorena Peroš, voditeljica Kneževe palača. Cijena ulaznica bit će 80 kuna, ali će biti i prigodnih popusta kao za Chagallovu izložbu za koju je cijena bila 70 kuna. Procjena vrijednosti ove izložbe je nešto više od milijun kuna, kazala je na novinarski upit Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiv. Koliko više, znat će se 15. rujna kada se zaokruži financijska konstrukcija s proračunima prema kojima je prijavljen program zadarske izložbe.

Trošak izložbe M. Chagalla bio je 980 tisuća kuna, od čega je prema objavljenim informacijama, Narodni muzej zaradio 200 tisuća kuna. Kustosica Nataša Bošnjaković najavila je i zanimljiv popratni program kojim bi izložba u Kneževoj bila mjesto druženja, učenja, rasprave, zabave ali i preispitivanja ostavštine Warhola. Zadarskom izložbom Andy Warhola obilježit će se 90 godina od njegovog rođenja kao što je to napravljeno i za 130 godina rođenja Chagalla.

- Izložba od 50 djela, među kojima će biti i ikonska Merilin Marilyn iz 1962. godine, stiže iz njegovog muzeja u Slovačkoj odakle su bili roditelji Andy Warhola. Bit će to prva izložba u Hrvatskoj koju smo koncipirali tako što ćemo prikazati njegov život. Sretan sam što će izložba imati edukativan karakter jer je Andy Warhol multimedijalna osoba, kazao je Martin Cubjak, direktor Andy Warhol Museum u Medzilaborce, malom slovačkom gradiću (nedaleko mjesta gdje su rođeni roditelji Warhola, op.a)

Zadarska izložba zvat će se Enter into My Life - Andy Warhol. Cubjak nije želio otkrivati više o koncepciji izložbe koja će, kazao je, nakon sinoćnje večere u Zadru, biti proširena izlošcima koji će se prvi put dati u javnost baš u Kneževoj palači.