ZADAR- U HNK Zadar danas je najavljena premijera Balona, dramaturškog dijela Mate Matišića koji je za zadarsku izvedbu komponirao i izvodi autorsku glazbu.
Redatelj Zoran Mužić dobio je zadatak da napravi zadarski izvedbu Balona kojeg je praizveo nenadmašni Teatar EXIT.
Zadarske verzija je bitno drugačiji, ustvrdio je redatelj Mužić, govoreći o genijalnosti našeg najvećeg suvremenog dramaturga M. Matišića. U odnosu na Exitov Balon koji je bio okrenut glumačkim vještinama, zadarska izvedba je usmjerena na dramske vještine, istaknuo je redatelj Mužić.
Je li zadarski Balon komedija, satira, pučko, histrionske kazalište ili Bollywood-, prikazat će Mužićeva redateljska postavka koju su ostvarili Petra Težak, Žana Bumber , Alen Liverić i Davor Jureško.

Najnoviji član zadarskog ansambla Davor Jureško igra tri uloge osoba koje od nečeg boluju - susjeda, mafijaša i inspektora uvjeren je da je napravio odličnu ulogu velikog bolesnika. Vidjet će se što može "mali iz Nevidjana", aludirao je Jureško na mjesto svog podrijetla na otoku Pašmanu.

Liveriću je ovo peta uloga u zadarskom kazalištu a on je bio taj koji je od Mimija Zadarskog, inspicijenta uveo na scenu kao petog glumca u Balonu. Svoju ulogu svećenika, Alen Liverić je posvetio Ivici Vidoviću, velikanu hrvatskog glumišta.

Petra Težak je uživala u radu na predstavi koja joj je , kazala je, bila slatko bezbolan povratak nakon porodiljnog. Ona je u Zadru ostvarila svoju treću ulogu. U balonu ne bi ništa mijenjala. Pozvala je publiku koja ide u kazalište na zanimljivo iskustvo, a one koji će tek doći, dobit će, kazala je glumica pravo iskustvo.
- Unijeli smo srce u predstavu, atmosfera je bila odlično. Predstavu smo brzo napravili i sad nam još fali publika, pozvala je i Žana Bumber na doživljaj zadarskog Balona.. Ona je u predstavi žena koja s balonom koja je izgubila dijete. Sve se vrti oko nje, ali Žana Bumber u toj ulozi n jedva progovara.

Pretpremijera je u četvrtak dok će u petak biti premijera Balona, čije je trajanje na pozornici sat i pol.
Scenografiju je napravio John Čolak iz HNK Zadar a kostimografija je povjerena Najdi Bauk iz Splita.
Sudeći prema katalogu i osobe iz kazališne tehnike na kratko postaju vidljive u Balonu.