U povodu obilježavanja Svjetskog dana glaukoma i Tjedna borbe protiv glaukoma u Gradskoj loži otvorena je izložba donacija pastela „Pogled iz duše", autora Vlatka Troskota Udruzi slijepih Zadarske županije. Izložbu su organizirali Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odjel za Oftalmologiju Opće Bolnice Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar. U ime Grada Zadra, otvorenju je nazočio gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, Mario Pešut.

- Institucijama i Gradu Zadru zadaća je da vode brigu o slijepim osobama kako bi se osjećale ravnopravnim članovim društva, a nama ostalima ovo je još jedan podsjetnik na potrebu redovitih očnih pregleda i čuvanja vida, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić otvarajući izložbu.

Autor izloženih radova je Vlatko Troskot - Trole, rođen je 29. 06. 1938. godine u Zemuniku Donjem. Gimnaziju i Likovnu akademiju završio je u Zadru, na Odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Zadru u klasi profesora Venturinija i Tomljenovića, 1971. godine. Radni vijek proveo je u pedagoškom radu po školama Zadarske okolice, a od 1985. godine do umirovljenja 2003. godine predaje likovnu kulturu u O. Š. Bartol Kašić u Zadru. Živi i stvara u Zadru.

U likovnom stvaralaštvu najzastupljenije su mu tehnike u ulju na platnu, tušu i uljne pastele. Kroz svoje slikanje istražuje domete slikarskih tehnika od kojih se tehnici uljnog pastela osobito posvetio. "Slike nastaju kada osjetim u sebi unutarnju mirnoću, jer tek tada na sliku mogu prenijeti moju stalnu poruku - sklad i ljepota života, bijeg od grubosti", kaže on.
Radovi na ovoj izložbi su poklon donacija Udruzi slijepih Zadarske županije, nastali u periodu od 1997. do 2006., od kojih su i neki radovi iz serije nagrađene u Trstu.