Gradska knjižnica Zadar ove godine organizira desetu jubilarnu kulturnu manifestaciju poznatu pod nazivom "Zadar čita". Tim je povodom Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Gradskom knjižnicom izdalo spomen-omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi na šalteru u Maloj pošti u ponedjeljak, 12. ožujka 2018. godine (pošta 23104). Osnovna zadaća manifestacije je promicanje knjige i čitanja na području cijele Zadarske županije te je ova edukativna manifestacija službeno postala dio Županijskih dana.

Ove godine tema manifestacije je pismo kao sredstvo komunikacije, pisanja i svega što ono predstavlja. Gradska knjižnica pozvala je sve vrtiće, škole, knjižnice, ustanove te udruge i pojedince da se svojim programom pridruže i sudjeluju u manifestaciju koja se održava od 12. do 17. ožujka 2018. godine. 

Ovu lijepu spomen-omotnici i prigodni žig pod nazivom "Zadar čita" osmislio je Mladen Masar, knjižničarski savjetnik u Gradskoj knjižnici Zadar. Elegantno dizajnirana omotnica trebala bi zadovoljiti ne samo filateliste i djelatnike Gradske knjižnice Zadar već i sve partnere i suradnike ove manifestacije, smatraju u Filatelističkom društvu Zadar.
Na omotnici se nalazi zanimljiva poštanska marka "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" koju potpisuje akademska slikarica i dizajnerica Sabine Rešić iz Zagreba, a preko dijela marke otisnut je prigodni žig s logom Gradske knjižnice Zadar. Marka se sa svojim motivom sasvim lijepo uklapa u zadanu temu. Omotnica se može slati i kao pismo jer je frankirana za slanje unutar Republike Hrvatske. Treba je samo ubaciti u poštanski sandučić.
Slanje informacija poštanskim žigom dosta je popularno u svijetu jer se informacija na jednostavan način može prenijeti u bilo koji dio svijeta. Poštanski žig je i puno stariji od poštanske marke i stoga je vrijedan i svake pažnje dostojan dokument.   

Zadarski filatelisti i djelatnici Gradske knjižnice Zadar očekuju da će poštanskim žigom "Zadar čita" poruka o održavanju ove hvale vrijedne zadarske kulturne manifestacije narednih dana doputovati u mnoge domove u Hrvatskoj, a možda i dalje.