Hrvatsko filatelističko društvo Zadar objavilo je novi broj svojeg glasila Zadarski filatelist br. 27 (za prosinac 2017.). U njemu je, kao i u prethodnim brojevima, naglasak na člancima koji se detaljnije bave filatelističkim pitanjima, koji obrađuju širi aspekt događaja i nisu vezani isključivo za Zadar. Viskovići (otac i sin) nastavljaju svoj pregled poštarstva ovoga puta u srednjem vijeku, novom vijeku te o poštanskim zakonima Austro-Ugarske. Autori su još objasnili pojavu prvih maraka (engleskih), prijevoz putnika, robe i poštanskih pošiljaka kočijom, u Americi poznatim Ponny expressom, pojavu prvog poštanskog pisma u Engleskoj (1830), prve poštanske dopisnice (1809) te konačno stvaranje UPU-a (Svjetski poštanski savez) sa sjedištem u Bernu (1878).

Jurica Vučetić nastavlja s člankom Povijest pošte i poštanskog prometa u Zadru i okolici (XXIV.) za razdoblja druge austrijske uprave, spominjući vrijednosna pisma te žigove na tim pismima i poštanskim novčanim uputnicama. Tekstualni dio je sažet, ali je zato ilustrativni dio izuzetno bogat i opskrbljen najosnovnijim podatcima o primatelju, pošiljaocu i žigovima, što članku daje posebnu vrijednost i preglednost.

Ante Murn je započeo duži članak Hrvatska književnost na markama Republike Hrvatske u kojem daje popis svih maraka ove tematike (od 1991. do 2016.) s napomenom da u popis nisu ušle i neke marke koje čine povijest književnosti (obljetnice rječnika hrvatskog jezika, kulturnih i znanstvenih ustanova, tiskara i statuta) jer su širi pojam te tematike.

Mauricij Frka Petešić (iz Pariza) u članku Hrvati na stranim poštanskim markama piše o Faustu Vrančiću prigodom 400. obljetnice njegove smrti (Croatica). Mađarska pošta izdala je g. 1967. marku posvećenu Vrančiću s likom čovjeka s padobranom (Homo volans).

Slijedi članak Igora Černigoja Špijuni na poštanskim markama, gdje se susrećemo sa serijom pošte SSSR-a koja prikazuje dvostruke špijune (agente). Autor navodi kako su obavještajni agenti koji su špijunirali za SSSR imali veliki utjecaj na Staljinove političke odluke. Interesantna je i bilješka (istog autora) o pedantnim Nijemcima koji su nakon silnih bombardiranja svojih gradova u Drugom svjetskom ratu vodili brigu i o filatelistima (plaćali su im simboličko za uništene kolekcije!).

Jurica Vučetić izvješćuje o još jednom priznanju za Društvo: na Međunarodnoj filatelističkoj izložbi ALPE-JADRAN, Memingen 2017 (Njemačka) za naš izložak Zadarski filatelist dobili smo pozlaćenu medalju. Zabilježeno je izdavanje prigodne omotnice i žiga uz 5o godina postojanja i rada Lige protiv raka Zadar te njezino predstavljanje u Gradskoj loži (8. prosinca 2017.) uz sudjelovanje Branka Dukića, dr. med., predsjednika Lige protiv raka Zadar i zadarskog gradonačelnika; Marina Dvornika, izvršnog direktora pošta za Dalmaciju te Igora Černigoja, predsjednika HFD Zadar. 

Prikazana su i dvije izložbene vitrine Poštanskog ureda na Poluotoku, gdje je Ivica Ivković izložio svoj izložak Sretan Božić! 

Rubrika Zadar na starim razglednicama prikazuje bivšu zgradu liceja sv. Dimitrija (danas zgrada Zadarskog sveučilišta).