Fotografije koje je snimila u najzloglasnijem koncentracijskom logoru iz 2. svjetskog rata Auschwitzu mlada Sara Horvatić, 19-godišnja studentica iz Ljubešćice kod Novog Marofa, izložila je danas u Zadru kroz izložbu "Nestvarnost istine", postavljenu u crkvi sv. Dominika. Za dolazak izložbe u Zadar najzaslužnija je nekadašnja učenica Gimnazije Vladimira Nazora Dina Uglešić, sada Sarina kolegica na VERN-u, koja je to predložila nekadašnjoj profesorici Tihani Magaš, a ova ravnatelju Gimnazije Radi Šimičeviću.

Ideja je pala na plodno to te su zadarski učenici, ali i drugi znatiželjnici, dobili mogućnost vidjeti kako izgleda zloglasni logor u kojem je za vrijeme rata umrlo između jednog i 1,5 milijuna ljudi. Gimnazija Vladimira Nazora odlučila je izložbu, koja je do sada gostovala u Muzeju Croata Insulanus grada Preloga, Drugoj gimnaziji Varaždin, u Ljubešćici te na Špancirfestu u Varaždinu, postaviti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta što se obilježava 27. siječnja.

- Odazvali smo se pozivu da organiziramo ovu izložbu kako bi mladi naraštaji mogli vidjeti što se događalo u davnim vremenima. Holokaust je s posebnim emocijama upisan u bilo židovskog naroda koji je prošao teška stradanja. Nažalost, i hrvatski je narod doživio svoj holokaust na Bleiburgu. Svaki narod teži slobodi, a i mi smo, poput Židova, podnijeli teške žrtve, istaknuo je ravnatelj škole Rade Šimičević.

Profesorica Magaš poželjela je svojim učenicima da u život nose lijepe uspomene, a ne poput ovih o kojima svjedoče fotografije, te ih pozvala da umjesto ulaznica doniraju novac za pomoć teško oboljeloj Anđeli Tičić iz Bibinja.