Nakon odlaska sa zida ispod Gradskih vrata, Corto Maltese pronašao je novi dom u Zadru - zgradu Gimnazije Franje Petrića. Ovaj poznati lik iz stripa Huga Pratta našao se na muralu kojeg je jučer dovršio akademski slikar i zaposlenik Gimnazije Valentino Radman.

Iako su mnogi pomislili da je nastao kao reakcija na uklonjeni grafit nepoznatog autora, Radman kaže kako se ideja rodila ranije, u listopadu prošle godine. Corta je izabrao kao dragog lika koji je mornar te korespondira s područjem na kojem se nalazi.

- Kao predložak mi je poslužio jedan crtež iz stripa, a umjesto na originalu nečitljivog teksta ubacio sam stihove iz pjesme "More" Josipa Pupačića. Izgleda kao da Corto, dok ju čita, gleda u more koje se nalazi tik uz gimnazijsku zgradu. Osim što sam ga izabrao zbog efektnosti, želio sam skrenuti učenicima pozornost na potrebu čitanja knjiga i stripova, jer to posljednjih godina sve rjeđe čine, kaže Radman.

U početku su mu puno pomogli učenici Jakov Zorić i Paula Bačić, a kaže kako je najteže bilo s papira na hrapavi zid prenijeti Prattovu ležernost.

- Želio sam da crtež izgleda spontano, pa sam namjerno ubacio neke nepravilnosti kako bih dobio taj efekt. Reakcije učenika i kolega bile su dobre dok je mural nastajao, vjerujem da će biti zadovoljni i njegovim konačnim izgledom, zaključuje Radman.