Liga protiv raka Zadar nastalja s tradicionalnom akcijom nazvane „Smijehom kao lijekom- smijehom protiv raka" koju je osmislila i vodi Lada Škota, članica Predsjedništva te najstarije zadarske humanitarne udruge.

Nakon niza uspješnih komedija koje su za tu prigodu izvedene u zadarskom kazalištu, ove godine će Binocular teatar odigrati predstavu po motivima priča Nikole Jakovčevića "Jezične Varijacije". Predstava je zakazana 15. siječnja 2018. s početkom u 20 sati u HNK Zadar.

U predstavi igraju dvostruka dobitnica nagrade Hrvatskog glumišt: Antonija Stanišić Šperanda (članica DK Gavelle) i Davor Svedružić (član GK Komedija). Riječ je o glumačkoj igri u paru kojemu je poigravanje s narječjima Lijepe naše.
Varijacije u ovoj predstavi nisu samo različitosti narječja, već su i različitosti stilova. Ideja je krenula od istraživanja filološkog odsjeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje se izdavao časopis „Govor". I tako se u jednom od tih brojeva „Govora" iz 1988. mogla naći ova kratka studija koja je otkrila osam različitih narječja koja su bogatstvo hrvatskog jezika.

Upravo je ljubav prema  takvom jeziku bila pokretač predstave: pokušati kroz jezik doći do istinske predodžbe jednog specifičnog geografskog, karakternog i duhovnog krajolika. Kada se ovi duhovni krajolici objedine i stave na jedno mjesto, dobiva se osjećaj različitosti koja veseli.
Nakon niza godina traženja glumaca koji bi uopće razumjeli ovakvu vrstu rada ovoga su se uhvatili Antonija Stanišić Šperanda i Davor Svedružić, kao stanovitog predloška za ono što je najvažnije u glumačkoj umjetnosti - igrom.

Prihod od prodanih ulaznica za ovu kazališnu predstavu namijenjen je prikupljanju novca za aparat za zračenje kao i  kod svih akcija koje Liga provodi posljednjih nekoliko godina.