Sibenski tanac od danas je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske! Najstariji ples najudaljenijeg otoka Zadarskog arhipelaga kao kulturno dobro prepoznalo je Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture.  

Odličnu vijest objavila je Izvorna folkorna skupina Silba koja nosi ovu plesnu tradiciju od svog osnivanja 1969. godine. Hvala svima koji su uložili trud da naš tanac postane zaštićen, poručili su iz udruge čija je predsjednica Iva Matulina.

Prema strukturi prostornog oblikovanja, Sibenski tanac sastoji se od dva dijela. U prvome se u parovima obilazi prostor uz promjene smjera kretanja, a u drugome dijelu pleše u dva reda, muškarci nasuprot žena. Stil se odlikuje gracioznošću te finim i dostojanstvenim mirnim plesanjem "kako to dolikuje pomorcima". Za očuvanje, obnovu i prenošenje tradicije tanca na mlađe naraštaje otočana posebno je zaslužna obitelj Zlatana Sinidičića, a za njegovo bilježenje i poduku na školama folklora Hrvatske matice iseljenika Ajša Rudžija, čime je prihvaćen i u široj amaterskoj zajendici, ali i profesionalnom Ladu. 

Sibenski tanac osobita je lokalna suvrstica, stariji sloj žive plesne tradicije i važan simbol identiteta stanovnika Silbe, stoji u obrazloženju Ministarstva.