ZADAR- Uz predbožićne koncerte koje su za zadarsku publiku priredili Koncertni ured i HNK Zadar, a na kojim su gostovali gospel ansambl i LADO s tradicionalnim božićnim napjevima, ove je godine izostao zadarski Božićni koncert.

Nakon skoro kvarat stoljeća, Zadrani nisu doživjeli Božićni koncert u zajedničkoj pjesmi "U sve vrime godišća" sa zadarskim zborovima, klapama, ansamblima i učenicima Glazbene škole Blagoje Bersa. Sinoć održan koncert u Katedrali nije bio tradicionalni Božićni koncert jer se radilo o oratoriju "Svit za spasom vapije" kojeg je  napisao Ivo Nižić, voditelj zbora Condura Croatica koji je otpjevan i uprizoren sa zborom, udrugom i KUD-om iz Preka. Nije to bio koncert na kojem su, kako je to znalo biti od ratne 1992. godine kada je prvi koncert održan sv. Frane, odjekivale izvedbe božićnih pjesama, a crkve bile dupkom pune.

Prvi Božićni koncert održan je 1992. u crkvi sv. Frane, idući je bio u crkvi sv. Šime, a 1994 u crkvi sv. Krševana, koja je na žalost već godinama zatvorena kao jedan od najljepših koncertnih prostora. Od 1996. pa do 2004. svake godine pjevalo se u sv. Frane . Dobri poznavatelji tog glazbenog običaja sjećaju se kako 2005. nije održan u prosincu nego u siječnju 2006. i to u Katedrali u kojoj se s iznimkom 2012., kad je vraćen u sv. Frane, održavao svake godine. Do ove, 2017. kad  je nestao, primjećuju građani koji su nam uputili upit: tko im je „ukrao" Božićni koncert nakon 25 godina?. Mi k tome dodajemo da se netko drznuo poigrati sa zadarskom tradicijom - pa neka to nosi „na duši" .