U petak, 8. prosinca Kneževa palača otvorit će vrata izložbi pod nazivom Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću. Organizator izložbe je Državni arhiv u Zadru u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a autorica izložbe je muzikologinja dr. Katica Burić Ćenan.

Izložba Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću, kroz pravo bogatstvo arhivskoga gradiva Državnoga arhiva u Zadru, osvijetlit će zlatno razdoblje zadarske glazbene prošlosti.

Kroz šest tema iz glazbene prošlosti, a koje se tiču pojedinaca, glazbenih društava te prostora u kojima se glazba izvodila, izložba nastoji dočarati glazbeno ali i kulturno-umjetničko djelovanje onoga vremena te pružiti saznanja o značenju glazbe u jednoj maloj, ali građanskoj zajednici onoga vremena. Naime, izložba „progovara" o glazbenicima iz obitelji Strmić, ali i brojnim drugim zadarskim glazbenicima (skladateljima, instrumentalistima, pjevačima). Također, daje prikaz djelovanja Filharmonijskoga društva te drugih glazbenih društava u Zadru poput npr. Zoranića ili Sokola. I na kraju, izložba prati rad dvaju zadarskih kazališta - Nobile teatro i Teatro Verdi, nudeći rekonstrukciju glazbeno-scenskih i koncertnih događanja, od njihovih prvih dana do Prvoga svjetskog rata.

Izložba se može pogledati do kraja siječnja 2018. godine.