ZADAR- Najava kazališne premijere Dugo putovanje u noć, koju će u petak odigrati ansambl HNK Zadar, pretvorena je u oproštaj s dugogodišnjom nositeljicom zadarskog kazališta glumicom Jasnom Ančić i uvođenje novog člana Davora Jureška.
U drami  nobelovca Eugenea O Neilla oni igraju supružnike. - Ovo je moja oproštajna predstava jer sam već par godina prekoračila zavjete Republike Hrvatske, ali vi ste mi svjedoci da neću pasti u zaborav i da se nitko neće naslađivati mojim odlaskom, u svom je stilu Jasna Ančić ukazala na činjenicu zakonskog umirovljenja. Bilo je to njeno dugo putovanje kroz noć, dodala je glumica koja je prošlog tjedna dobila nagradu Hrvatskog glumišta za ulogu u predstavi Ostavljam te. - Nisam zahvalila Hrvatskom glumištu koji mi je dodijelio nagradu, ali sad iskreno zahvaljujem Renatu Švoriniću. On je 21. ravnatelj u mojoj karijeri, ali najveća faca koja će meni ostati u najboljem sjećanju i zbog toga što je trpio moje „šize". Zajedno smo dogurali do kraja, kazala je Jasna Ančić.

Ravnatelj Švorinić je izabrao Dugo putovanje u noć upravo zato što bi to bila prigodna uloga za Jasnin oproštaj, ali i zato što je davno gledao jednu sjajnu izvedbu tog komada u izvedbi Ateljea 212. U Hrvatskoj dugo već nije izvođen, istaknuo je Švorinić.

I prinova u zadarskom ansamblu, Davor Jureško, nakon Alena Liverića druga akvizicija iz HNK Rijeka, također je zahvalan ravnatelju zadarskog kazališta.- Zato što mi je omogućio kazališnu rehabilitaciju s pogođenom ulogom. U komadu ja sam stari, alkoholom oronuli glumac koji je razorio svoju obitelj. Za ovako težak komad, uvjeti su u zadarskom kazalištu jako mirni. Redatelj Dražen Ferenčina ne čačka nam po mozgu nego pušta da iz njega izađe najbolje.
Jureško je podrijetlom iz Neviđana s otoka Pašmana pa mu dolazak u Zadar nakon 37 godina  u riječkom HNK nije bio težak. Osobito uz Liverića koji je član ansambla skoro dvije godinu dana.

U Dugom putovanju kroz noć Liverić je stariji, a Ivan Vukelić mlađi sin. Vukeliću je ovo druga suradnja sa zadarskim kazalištem a kako se nedavno vrati iz SAD-a, igranje u drami američkog autora baš mu je sijelo.

Da je dobra atmosfera u ansamblu potvrdila je i Žana Bumber, koja od iduće godine postaje prva dama zadarskog glumišta. Iz Rijeke dolazi i scenografkinja Ljerka Hribar, koja je kao slobodan umjetnik s iskustvima iz različitih kazališta, također zadivljena s mirom i lakoćom koja se osjeća, kako je rekla, na svakom koraku.
Iako je radnja drame smještena u polovicu prošlog stoljeća, Marija Šarić Ban, stalna suradnica zadarskog HNK, izradila je suvremene kostime. Kakvu glazbu je izabrao Nerbojša Lakić a svjetlo na pozornici oblikovao Ivo Nižić, publika će moći vidjeti u četvrtak na pretpremijeri te u petak kada je premijera tog kvalitetnog dramskog teksta koji se spremao dva mjeseca na zadarskoj pozornici.  Inspicijent je Mimi Zadarski.- Bio je to filigranski rad jer je svaka rečenica višeslojna, kazao je redatelj Ferenčina. A radi se o jednom danu u jednoj obitelji u kojoj svatko od članova u potrazi za svojom istinom.