Sinoć je, povodom obilježavanja 185. rođendana Arheološkog muzeja Zadar, svečano otvorena izložba „Renesansa na Papinoj Poljani". Prilikom otvorenja izložbe mnogobrojnu publiku pozdravili su ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Jakov Vučić i voditeljica odnosa s javnošću Marina Brkić, a prigodnim govorima obratili su im se autori izložbe dr. sc. Hrvoje Manenica i Petra Nikšić. Izložbu je u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvorio pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić.

Svečanost otvorenja izložbe, na oduševljenje publike, uveličala je i a capepella grupa A.K.A. Crescendo.

Izložba „Renesansa na Papinoj Poljani" donosi rezultate zaštitnih arheoloških istraživanja koje je Arheološki muzej Zadar proveo na Poljani pape Ivana Pavla II. 2006. i 2007. godine. Arheološka istraživanja Poljane pape Ivana Pavla II. započela su početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, kada je istražen jugoistočni dio toga prostora, a nastavljena su 2003. godine. Konačno su privedena kraju u arheološkim kampanjama 2006.-2007.

Kasnosrednjovjekovni i novovjekovni keramički nalazi pronađeni tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja na Poljani pape Ivana Pavla II. pripadaju najzastupljenijoj skupini nalaza s toga lokaliteta. Riječ je većinom o importiranome glaziranom posuđu i, u manjoj količini, grubom posuđu lokalne proizvodnje.

Pronađeno je i više primjeraka keramičkih lula za duhan. Stakleni materijal pronađen na Poljani pape Ivana Pavla II. prilično je fragmentiran i za većinu ulomaka nije moguće odrediti kakvim su predmetima pripadali. Najvjerojatnije je da popriličan dio tih ulomaka potječe od raznovrsnoga staklenog posuđa koje je korišteno tijekom kasnoga srednjeg i novoga vijeka. Osim staklenih i keramičkih nalaza, s Poljane pape Ivana Pavla II. potječu i nalazi za svakodnevnu upotrebu. Riječ je o metalnim nalazima željezne konjske potkove i brončanome naprsku za šivanje.