U programu Večerenje scene za odraske Kazališta lutaka gostuju Kazalište Virovitica i studenti Umjetničke akademije u Osijeku sa predstavom David Paquet 2:14 h

 Drma  s naslovom 2.14 h  frankofonog Kanađanina, Davida Paqueta, namijenjena prvenstveno tinejdžerskim generacijama, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima. Radi se o pitkom i duhovitom dramskom uratku koji kroz izmjene brzih, britkih replika i dramaturgiju kratkih rezova izgrađuje napetu dramsku situaciju tempiranu da eksplodira upravo u trenutku kad očekujemo happy end, metodom šoka premještajući publiku u samo žarište društvenog problema.

Radnja drame usmjerena je na životne teškoće četvero tinejdžera - u pohrvaćenoj verziji Katarine, Bernarda, Žane i Frana - te egzistencijalnu krizu njihovog profesora engleskog koji se muči pokušavajući doprijeti do svojih nezainteresiranih učenika. Najtajanstvenija pojava u 2.14 h lik je majke još jednog tinejdžera, introvertiranog Karla, na pozornici oprisutnjenog samo povremenim javljanjima sa školskog radija. Svi ostali mladi protagonisti obznanjuju publici svoje probleme govorom aparte, pa tako znamo da Katarina obiteljske nesuglasice rješava agresijom koju ispoljava prema suučenicima i nastavnicima, Bernard u očajničkoj težnji da od štrebera postane frajer privlačan djevojkama počinje glumiti slijepca, Žana naglo i drastično smršavi nakon što je godinama trpila podrugljive nadimke zbog debljine, a Fran se pokušava pomiriti s romantičnim osjećajima što ih gaji prema znatno starijoj osobi. Strah od neprihvaćanja okoline i nemogućnosti ostvarivanja ljubavne veze zajednička je osobina svih nesigurnih, ali simpatičnih likova tinejdžera, dok manifestacije njihovih negativnih osjećaja Paquet često prikazuje na nadrealan i/li groteskan način.

Stoga odluka Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku da svoju suradnju ostvare upravo posredstvom ovog dramskog teksta ne predstavlja samo logičan odabir, već i potez koji pokazuje društvenu angažiranost, usmjerenu upravo na onu dobnu populaciju čiji je interes za kazalište krucijalno razvijati ne beskonačnim reproduciranjem lektirnih naslova, već problematiziranjem upravo onih tema koje je se izravno tiču. Zato je 2.14 h u režiji Roberta Raponje, a izvedbi virovitičkih glumaca i studenata diplomske razine studija Glume i lutkarstva, i u svojem kazališnom postvarenju zamišljen kao susret dviju generacija, čiji je zajednički rad stvorio sintezu iskustva i mladenačke energije, produktivnu za obje strane suradničkog tima.

 

Predstava je nastala kao suradnja Kazališta Virovitica i studentima Umjetničke akademije u Osijeku

 

Premijere:

Osijek 25. Svibanj 2016.

Virovitica 17. Rujan 2016.

 

redatelj: Robert Raponja

prevoditeljica: Tiana Krivokapić

jezična adaptacija: Dora Golub

asistenti redatelja: Katica Šubarić i Domagoj Mrkonjić

kostimografija: Studenti 3. godine Kazališnog oblikovanja Umjetničke akademije u Osijeku,

nositelj Krešimir Tomac, mentor Jasmina Pacek

scenografkinja: Jasmina Pacek

asistent scenografkinje: Krešimir Tomac

scenski pokret: Sanela Janković Marušić

izbor glazbe: Domagoj Mrkonjić

oblikovatelj svjetla: Damir Gvojić

 

Igraju:

Blanka Bart, Igor Golub, Goran Koši, Sara Lustig, Goran Vučko, Krešimir Jelić, Ines Zmazek, Hana Kunić, Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević,Ana Marija Jurišić, Domagoj Mrkonjić

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave po cijeni od 25 kn.

Za studente cijena ulaznice iznosi 10 kn.