Rijetko je koje kulturna udruga u Zadru pokazala takvu vitalnost kao ZaPis (zadarski pisci), pogotovo kad se uzme u obzir da su praktički izniknuli i trajali bez ikakve (ili barem značajnije) pomoći institucija. Mala TNT-ekipa u sastavu Igor Eškinja, Mario Padelin, Robert Nezirović, Elvis Serdar i Valentina Mlađen razbila je okoštalu scenu, afirmirala nekoliko značajnih autora i pokrenula književnu manifestaciju Kalibar bestival, koja je ovih dana imala svoje peto izdanje.

Na prigodnom Danu otvorenih vrata još jednom se apostrofirao impuls kojeg je dao pokojni urednik kulture u Zadarskom listu Goran Bujić, ujedno i prvi koji im je dao prostor da budu vidljivi. Neko vrijeme okupljali su se u tadašnjoj Tisak mediji na tržnici, iz koje su "krenuli u svijet".

- Iako smo se od tada otvorili, izašli na trgove, knjižnice, različite prostore, ipak nam nedostaje taj nekakav naš prostor s knjigama, sjedalicama, u kojem bismo barem jedanput tjedno došli na druženje i razmjenu ideja, doveli prijatelje... Dođemo u knjižnicu, Studentski klub, ali nije to ono što bismo željeli, intimni prostor koji će biti otvoren za članove i ljubitelje književnosti, istaknula je Iva Pejković.

Dan otvorenih vrata bio je prilika za predstavljanje stvaralaštva autora kao što su Mirjana Mrkela, Jasminka Vejmelka, Andreja Malta, Iva Pejković, Denisa Čirjak, Ivan Čeperković, Marija Zekanović... Stanislava Aras moderirala je razgovor s Mirkom Jamnickim Dojmijem, koji je predstavio zbirku poezije "Cepelin nad Zadrom", a mnogo detalja o osam godina postojanja udruge iznio je Želimir Periš.

- Pišem cijeli život, ali nikada nisam mislio da ću izdati zbirku pjesama, iako mi je kao 13-godišnjem dječaku prve pjesme pregledao - Branko Ćopić, koji je došao u posjet kod susjeda. Posvetio sam se kroz život prozi, ali gledajući mlade pjesničke snage, Martinu Vidaić, Dortu Jagić... dobio sam i ja želju da napravim ovu zbirku, rekao je Jamnicki Dojmi.

U glazbenom dijelu nastupio je Roberto Vodanović Čopor, a nakon njega i jedan od TNT-ovaca s početka priče Mario Padelin. Kako su ZaPisovci na samoj tribini posvjedočili, njegov je stan bilo povremeno okupljalište članova, ali kako se u njemu "nije smjelo piti, pušiti, jesti, a niti povlačiti mačka za rep" - shvatili su da je to za njihove aktivnosti neuvjetan prostor.

Ovaj književnik, kolumnist, tekstopisac i glazbenik u sv. Dominiku se predstavio s nekoliko autorskih pjesama, pokazujući da je karijeru, da je htio, mogao ostvariti i kao gitarski virtuoz. Festival je zaključen nastupom grupe Kriptidi.