U današnjoj emisiji „Stvoreni za nebo" pričamo o svetom Josipu Kupertinskom, svetom Mateju i svetom ocu Piju.

18. rujna slavi se spomendan sv. Josipa Kupertinskoga. Sveti Josip Kupertinski (1603.-1663.) - bio je franjevac konventualac. Pravo ime mu je Josip Maria Desa; rođen je u Cupertinu u talijanskoj provinciji, u siromašnoj obitelji. Svim je srcem želio postati svećenik, ali ga nitko nije htio primiti zbog slabih intelektualnih sposobnosti i zbog iznimno niske naobrazbe. Najprije su ga tako odbili konventualci, a potom su mu se smilovali kapucini i primili ga, ali su ga i prije dovršetka novicijata otpustili kao neprikladnoga. Sve dok ga nije njegov ujak otac Donato Caputo odlučio primiti u zajednicu kao trećoredca i poslužitelja ostaloj braći. S vremenom mu je ipak bilo dozvoljeno da položi redovničke zavjete, a potom je i ređen za svećenika. Bio je odan pobožnosti i pokori. Kao svećenik je bio dobar ispovjednik. Obdaren je bio izvanrednim darovima, osobito ushitima i levitacijama. Zato su ga zvali "leteći svetac". Zbog tih izvanrednih darova je imao i poteškoća. S jedne strane su ga salijetali mnogi znatiželjnici a s druge je strane bio podvrgnut ispitivačima sa strane Crkve, pa i inkvizicije. Umro je u Osimu 1663. godine. Zaštitnik je učenika i studenata.

21. rujna Crkva slavi blagdan svetog Mateja, jednog od dvanaestorice Isusovih učenika, carinika iz Kafarnauma. Upravo ta Matejeva služba carinika, služba koja je redovito bila povezana s korupcijom, nepoštenjem i suradnjom s okupatorskom rimskom vlašću, i zbog čega su svi carinici u narodu slovili kao teški tlačitelji i grešnici, pokazuje kako je Isus otvoren prema svima. S druge strane, sam Matej na Isusov poziv spremno raskida s dotadašnjim načinom života i počinje svesrdno slijediti Isusov put. Svetom se Mateju pripisuje Matejevo evanđelje. Prema predaji, sveti je Matej nakon Judeje svoje misionarsko djelovanje nastavio u Arabiji i Etiopiji, gdje je i podnio mučeničku smrt, a njegove se relikvije čuvaju u Salermu. U ikonografiji se najčešće prikazuje simbolom anđela, odnosno kako uz anđelovu nazočnost piše svoje evanđelje. Štuje se kao zaštitnik poreznika, carinika, knjigovođa, bankara i stražara.

23. rujna Crkva slavi blagdan sv. oca Pija koji se rodio 1887. godine u mjestu Pietrelcina u biskupiji Benevento (Italija), a u svijetu se zvao Franjo Forgione. Ušao je u Red Manje braće kapucina 1903. godine, za svećenika je zaređen 1910. godine. Služio je u San Giovanni Rotondo 1916. godine. Tu je bio gotovo cijelog života. U petak ujutro 20. rujna 1918. godine, dok je molio pred Raspetim u koru stare crkvice, primio je dar svetih rana koje su bile otvorene i krvarile su sve do smrti. Revno se predao svećeničkom služenju kao ispovjednik i duhovni vođa. Osnovao je "Molitvene grupe" i modernu bolnicu kojoj je dao ime "Kuća za ublaživanje boli".

Sam je svetac za života doživljavao velike tjelesne patnje, opisujući ih kao danonoćnu nepodnošljivu fizičku bol probadanja i žarenja dijelova tijela, a napose u vremenu od četvrtka navečer do subote. Krv iz rana redovito je ostavljala tragove na plahtama i drugdje, što mu je stvaralo velike poteškoće među subraćom, kao i drugi oblici nadnaravnog života koji mu se pripisuju, kao bilokacija, levitacija ili čitanje misli. Nakon pomne medicinske i znanstvene obrade onoga što se zbivalo s njegovim tijelom, zaključeno je da je sve autentično, te je tada mogao nastaviti ispovijedati i slaviti svetu misu, činiti ono što je jedino cijeli život i želio. Od tada se ponovno u samostan slijevaju rijeke hodočasnika, a sačuvana svjedočanstva govore o čudesnim izlječenjima mnogih, kao i o zadobivanjima drugih milosti. Umro je u noći 23. rujna 1968. god. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 2. svibnja 1999., a svetim ga je proglasio 16. lipnja 2002. god.

Za kraj, pomolit ćemo se ocu Piju:

Sveti Oče Pio, koji si toliko ljubio rane Kristove, da si ih i sam nosio na svome tijelu, tebe koji si svoj život posvetio naviještanju i slavljenju Muke i Ljubavi Kristove, molim da mi budeš zaštitnik i zagovornik pred Isusovim Presvetim Licem.
Molim te, izmoli mi dar povjerenja u Božju ljubav, dar pouzdanja u Božju providnost i dar predanja Božjoj volji. Bože, koji si blaženom Piju dao milost da na čudesan način bude dionik trpljenja tvoga Sina, udijeli nama da se po njegovu zagovoru suobličimo Isusovoj smrti kako bismo dospjeli do slave uskrsnuća. Amen.

Blagoslovljenu nedjelju vam želim!