Hegelovo društvo u suradnji s Odjelom za filozofiju Sveučilišta u Zadru i Međunarodnim Hegelovim društvom (Internationale Helgel-Gesellschaft) organizira tradicionalni međunarodni znanstveni skup „Verstehen und Auslegen" (Razumijevanje i tumačenje) na temu: "Entfremdung?" (Otuđenje?).

Simpozij se održava od danas do 7. rujna 2017. godine na Sveučilištu u Zadru, a pozdravne govore na jutrošnjem svečanom otvaranju održali su dopredsjednik Međunarodnoga Hegelova društva Jure Zovko, pročelnik Odjela za filozofiju Marko Vučetić te gost iz Njemačke Andreas Arndt.

Nakon prošlogodišnje teme "Važnost životnoga svijeta?", ovogodišnje 23. izdanje simpozija bavi se problemom otuđenja u modernom svijetu. Ova tema je u povijesti filozofije često razmatrana te je i danas još uvijek aktualna, ističe dr. Zovko.

- Tema otuđenja razmatrana je kao otuđenje radnika od sredstava za proizvodnju, u situaciji kad radnik radi za kapitalista i od toga nema gotovo nikakve koristi. Ta tema se pokazuje aktualnom i danas, jer smo i sami svjedoci kako se kod nas radi za male plaće, na mjestima koja ne traže gotovo nikakve kvalifikacije i koja su govovo uvijek u službi velikog kapitala, ističe Zovko.

- Danas otuđenje nastupa zbog globalizacije, turbokapitalizma, trivijalizma... Imali smo 45 godina sustav u kojem su sredstva za proizvodnju bila u rukama radnika, pa to nije funkcioniralo, imamo sada opet sredstva u rukama kapitala, pa i dalje ne valja. To pokazuje da se radi o jednom dubljem problemu, kojeg ćemo i na ovom simpoziju pokušati rasvijetliti, kaže Zovko.

Na simpoziju uz hrvatske znanstvenike gostuju filozofi iz Njemačke, Austrije i Grčke. Znanstveni skup prilika je za promociju Sveučilišta u Zadru te mjesto na kojem doktorandi imaju priliku iznijeti svoje radove, ističu organizatori.