U Muzeju antičkog stakla u Zadru, u petak 25. kolovoza, održat će Dan otvorenih vrata uz otvorenje izložbe autorice Zvonke Požun Stakloslikarstvo s početkom u 20 sati u Maloj izložbenoj dvorani.

Kao i prethodnih godina, Muzej antičkog stakla u Zadru uz slobodan ulaz u muzej svim zainteresiranim posjetiteljima nudi bogat program koji uključuje demonstracije puhanja stakla i izradu staklenih nakitnih i minijaturnih predmeta na plameniku, te prigodan popust od 20% na cjelokupni asortiman ručno rađenih suvenira.

O AUTORICI

Zvonka Požun rođena je u Celju, u Sloveniji. U Ljubljani je završila srednju školu za dizajn i fotografiju, smjer grafički dizajn te se na Radioteleviziji Slovenije obrazovala za filmskog scenarista.

Stakloslikarstvom se počela baviti kao samouka umjetnica. Sa njenim radom upoznali su se
predstavnici Staklarskog muzeja iz Bärnbacha u Austriji; suradnja s njima uvelike je
odredila njen daljnji stvaralački razvoj.

Nastavila se obrazovati kod Norberta Laneggera, umirovljenog stakloslikara staklarne Bärnbach te je na odjelu za slikarstvo u Kramsachu, upisala staklarsku školu.

Oslikala je oltarni sakrament crkve Sv. Barbare u Bärnbachu, inače djelo
arhitekta Friedensreicha Hundertwassera, te prozor crkve Sv. Stefana u Stainzu.

Sljedeće riječi Richarda Meitnera s Gerrit Rietveld Academy of Art and Design u Nizozemskoj opisuju njen rad, umjetničke kvalitete i savršenstvo njenog stakloslikarstva: „ Izvanredna sposobnost živopisnog izraza, inteligencija i integritet, osobna skromnost, smještanje umjetnice u pozadinu - iza umjetničkog djela, kao i iznimna posvećenost i spremnost na ustrajan i težak rad."

Na taj način je Zvonka Požun uspjela povezati ručni rad i umjetnost. U njenim ostvarenjima savršena tehnička izvedba se otkriva kroz kombinaciju različitih primijenjenih slikarskih tehnika. Umjetnica bez greške prepoznaje kako s lakoćom kombinirati tradicionalno slikarstvo u pozlati, emajlu i transparentnim medijima s elegantnim suvremenim motivima i kako ih uklopiti u staklenu strukturu.

Njene staklene slike su izložene u Stölzle Staklarskom Centru Bärnbachu, gdje je i počela dugotrajnu suradnju kao slobodna umjetnica.

Stakloslikarstvo - stara vještina s bogatom tradicijom

Tradicionalno slikanje na staklu je vrlo razrađena umjetnička forma koja se može izvoditi jedino kao ručni rad.

Prozirno ili bojano staklo se oslikava emajlom i onda se toplinski obrađuje na temperaturama 500-650°C. Staklene boje se uglavnom sastoje od obojenog stakla u prahu i plemenitih metala.

Da bi se boja pripremila, potrebni su staklena slikarska paleta i lopatica. Stakloslikar miješa malu količinu boje u prahu s različitim dodacima u fino zrnatu, glatku smjesu. Različiti kistovi se upotrebljavaju za nanošenje i ujednačeno raspoređivanje vitrificirajućih pigmenata na staklenu površinu da bi se postigao film ujednačene debljine. Između pojedinih faza u radu, boja se zagrijava u peći. U procesu zagrijavanja, dolazi do isparavanja dodataka za pripremu boje, a staklene čestice boje se stapaju sa staklenom površinom razvijajući sjaj i luminoznost.

EMAJLI su dijelovi fino usitnjenog obojanog stakla pomiješani s metalnim oksidima:
- neprozirni emajl
- prozirni emajl

PROIZVODI OD PLEMENITIH METALA otopljeni su plemeniti metali ili metalne soli s dodatkom tekućine, čime se omogućuje bolje prianjanje na staklenu površinu.
- sjajno 24-karatno zlato po pečenju razvija visoki sjaj
- polirno zlato po pečenju ima matiran izgled te se mora polirati četkom od staklenih vlakana

BISERNI PREMAZI metalne su soli, otopljene u eteričnim uljima (sedefasto-prelijevajuće nijanse topaza, rubin crvena, plava, ružičasta, žuta...)