ZADAR - Da nismo dobili program stanarske fešte Kraljica mira, ne bi ni znali kako je Zadar neprimjetno napustio veliki režiser i umjetnik Josip Pino Dujela.

Njemu u spomen održat će se In memoriam kojeg priređuje Društvo Stanaraca.
Od Stanaraca doznajemo kako je Pino Dujela  prošlog mjeseca tiho ispraćen na Gradskom groblju, a još tiše provodio je svoje posljednje godine u Zadru, nakon povratka iz Rima. Stanovao je na Poluotoku, ali više nije živio u Gradu i izbjegavao je sve kontakte s ljudima koji su ga voljeli i htjeli se s njim družiti. I njegova velika prijateljica Radojka Šverko uzalud ga je pozivala da dođe na njezin predzadnji koncert u Zadru. Na žalost, ona je za Pina poslala vijenac, kada ju je obavijestio zadarski novinar Krešimir Bukvić koji je s njim prijateljevao, ali nije uspijevao izvući ga iz osame koja je bila svjesni izbor Pina Dujele.

Kada je došao na proslavu 50. godišnjice osnivanja amaterske družine na Stanovima, o Pinu Dujeli pisala je i Davorka Mezić u Slobodnoj Dalmaciji, kazavši kako je prvo počeo raditi crtane filmove u Zagreb filmu, potom na televiziji. Film po scenariju Jure Kaštelana, obojicu je kao protudržavne elemente odveo u zatvor i oduzeo mu pravo na rad. Pobjegao je u Italiju i nakon izbjegličkog logora, počeo glumiti u reklamama. TV emisija "Pad Hruščova" koju je radio u Švicarskoj otvorila mu je sva vrata, među njima, RAI-ja i Vatikana gdje je od 1983. režirao velike događaje, od koncerata do svečanosti. Usporedno s televizijom i filmom, autor je niza dokumentarnih filmova o sjaju i tajnama u Vatikanu, radio je i kazališne predstave u Rimu, objavljeno je 2004. godine.

Josip Pino Dujela vratio se u Zadar, nakon umirovljenje, pun žara, koji mu je nažalost, nakon izvjesnog vremena nestao kao što mu je i vid oslabio. Zadar je zauvijek napustio, a Zadrani bi se trebali prisjetiti na Stanovima da je među njima živio veliki redatelj kojem su i tajne Vatikana bile dostupne.

In memoriam Josip Pino Dujela bit će priređen 19.  kolovoza u 20 sati u "staroj školi".