Mlada umjetnica Sare Pavičić ostala je vjerna svojim korijenima otoka Iža te je drugu godinu za redom u sklopu kulturnog iškog ljeta 2017. prodaje dizajnerske suveniri s ilustracijama tradicionalne iške obuće"škarpina".
 "Iž shoes" je naziv njezinog originalnog dizajna.

Škarpine su dio tradicionalne iške nošnje koje redizajnom i novom grafičkom pričom pokušavam očuvati od zaborava, kazala je Sara. Nakon što je magistrirala kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji a trenutačno je u Nizozemskoj na diplomskoj godini grafičkog dizajna na akademiji Willem de Kooning u Rotterdamu. - Ljubav koju gajim prema otoku htjela sam pretočiti u svoj umjetnički rad, te nakon serije fotografija "Škarpina koje putuju po svijetu" iz 2011., odlučila sam nastaviti projekt u sklopu izrade autentičnog i modernog suvenira, navodi Sara Pavičić.

Za ljeto 2016. ona je dizajnirala torbe i šalice s ilustracijama škarpina, a za ovo ljeto izradila je ručno printani ruksake sa ilustracijom škarpina te unikatne privjeske i magneti od keramike.
To nije njezina jedina veza s otokom Ižom. - Imala sam čast dizajnirati knjigu pjesama iškog pjesnika Zvonimira Sutlovića, na čijoj naslovnici se pojavljuje moja fotografija s motivom škarpina. Pravi dokaz da je Sara uspjela sačuvati taj segment etno prošlosti od zaborava, modernizirati i dati joj novu namjenu. I to na otoku na kojem domicilno stanovništvo jako puno drži do tradicije i kulture življenja.

- Želja mi je prenijeti škarpine na razne materijale te svake sljedeće godine prikazati ih kroz novi dizajn kao limitiranu ediciju, najavila je mlada dizajnerica Sara Pavičić.