Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije, te jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.

U čast Ukazanja Gospe od Zečeva udovici Jeleni Grubišić i povodom Dana domovinske zahvalnosti 05. kolovoza u 6 sati predviđen je polazak hodočasnika ispred crkve svetog Anselma pješice preko Vrsi do otoka Zečevo. Dok će procesija s Gospinim kipom iz crkve svetog Anselma krenuti od Gospinog mula u Ninu i brodicama nastaviti do otoka Zečevo, a u 11 sati na otoku Zečevo održat će se svečana misa. Dan prije 04. 08. u 19,00 sati predviđena je Sveta misa i blagoslov hodočasnika pješaka koji će se sljedećeg jutra krenuti ranom zorom put Zečeva.

Svake se godine u Ninu okuplja veliki broj hodočasnika obilježavajući tako svetkovinu ukazanja Gospe.

Ona se, prema pisanim tragovima i službenom priznanju ondašnje Ninske biskupije, 5. svibnja 1516. na otočiću Zečevu ukazala pastirici, udovici Jeleni Grubišić.

Nin je otada postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj vjernika.

Nadalje se blagdan Gospe od Zečeva slavi 5. svibnja, prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća i 5. kolovoza.

Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva, pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji.

Čudotvorno ukazanje Bogorodice koje se slavi pod nazivom Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom svake godine: 5.svibnja, na utemeljeni blagdan i 5. kolovoza.