U organizaciji KUD-a Preko i ogranka Matice hrvatske Preko, u četvrtak, 3. kolovoza od 21 sat održat će se 27. izdanje tradicionalne pjesničke manifestacije Večer na Brižićevin dvuoru.

U programu će sudjelovati pjesnici Šandor Horvat (Narda, Mađarska), Ivan Dobra (otok Žirje), Senka Paleka-Martinović (Zadar), Vlatko Majić (Pag), Ivo Markulin (Samobor/Preko), Robert Špralja (Zaglav), a pripremljeno je i scensko uprizorenje glagoljaških oporuka i kapitula bratovština iz Preka.

Transliteraciju glagoljskih rukopisa napravila je Grozdana Franov Živković, izbor teksta potpisuje Mirko Đinđić, a sudjeluju Zvonimir Sutlović, Jelena Rušev Mogilevskij i Lidija Lončar.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Ženska klapa Kandelora iz Zemunika i Udruga žena Luzor iz Preka, poeziju Joje Ricova i Ante Tonija Valčića čitat će Milena Dundov, a voditelji programa bit će Jelena Rušev i Robert Bacalja.

U srijedu, 2. kolovoza u 21 sat na Ošljaku će se održati književna večer posvećena ove godine preminulom čakavskom pjesniku Anti Toniju Valčiću. U programu naslovljenom "Večeri na Lazaretu s Tonijem prije i ubuduće", nastupit će Milena Dundov, dr. Robert Bacalja, Slavko Govorčin, Klapa Kožino i Adrian Valčić na klaviru. Voditeljica programa bit će Lidija Lončar.