Zadarski komorni orkestar u ponedjeljak 17. srpnja s početkom u 21 sat izvest će prvu zadarsku produkciju Beethovenove Devete simfonije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

Izvedba Devete simfonije kruna je višegodišnjeg projekta kojega Zadarski komori orkestar provodi uz pomoć Glazbenih večeri u sv. Donatu i Koncertnog ureda Zadar. Naime, posljednjih ljeta Zadarski komorni orkestar postaje simfonijski te je do danas izveo sve Beethovenove simfonije osim Eroice, čija nas izvedba čeka sljedeće sezone. Ovoga ljeta na redu je pretposljednja Beethovenova simfonija u nizu izvedbi toga 57 godina starog orkestra - veličanstvena Deveta!

Povijesni je to trenutak za zadarsku glazbu i glazbenike te vrhunac rada Zadarskog komornog orkestra koji će sa suradnicima, Zborom Hrvatske radiotelevizije i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te solistima (Evelin Novak, sopran, Jelena Kordić, mezzosopran, Tomislav Mužek, tenor i Ante Jerkunica, bas) redom izvrsnim pjevačima, izvesti jednu od najraskošnijih partitura klasične glazbe. Orkestru će pomoći i violinistički virtuoz Roman Simović, koji će sjediti za pultom koncertnog majstora.
U akustički besprijekornom i ambijentalno inspirativnom prostoru zadarske katedrale svete Stošije, zagrmjet će zvuci djela koje je aktualno danas kao i prije više od 190 godina kad je praizvedeno; ono poziva na zajedništvo i bratstvo te pronosi ideju jednakosti i slobode.
Ulaz na koncert je slobodan!