ZADAR- Savjetnica Predsjednice, Renata Margaretić Urlić jednim od najljepših prigodnih govora izrečenih na Forumu, otvorila je 57. Glazbene večeri u sv. Donatu. 

Ona je Zadar proglasila epicentrom mediteranske kulture koju su građani znali sačuvati i modernizirati.

U protokolu otvorenje sudjelovao je i državni tajnik za kulturu Ivica Poljičak koji je čestitao Zadranima što su bedemi uvršteni u registar zaštite kulturne baštine UNESCO-a. Prvi put u ulozi gradonačelnika na otvorenju Večeri govor je imao i Branko Dukić, izražavajući zadovoljstvo što će Zadrani prvi put izvesti IX. Beethovenovu simfoniju.

Za to je zaslužen maestro Ivan Repušić koji je i sinoć sa Simfonijskim orkestrom i solistima potpisnik repertoara i izvedbe prekrasne glazbeni večer. Na pozornici, koja je na žalost bila niska i za njih tijesna, smjenjivali su se u opernim arijama sopranistica Evelin Novak, mezzosopranistica Jelena Kordić, tenor Tomislav Mužek i bas Ante Jerkunica. Pjevači mlađe generacije bili su opušteni i kreativni u prijenosu najljepših osjećaja koje glazba može izazvati.

Mezzosopranistica čak je i zaplesala a njezino bacanje cvijeća u publiku bilo je dramatično za one koji su hvatali ruže. U tome je uspješan bio i gradonačelnik Dukić koji je uhvaćenu ružu darovao Kolindinoj savjetnici za kulturu.

Na žalost i ovaj put je bilo propusta u protokolu za koji naravno da nije kriva dražesna voditeljica, zadarska glumica Mia Zara Burčul. Ona je s pozornice pozdravila dvoje prorektora a izostavila prorektoricu Nedu Balić Nižić, koja je inače jedna od rijetkih sa Sveučilišta, prisutna u kulturnom životu Grada. A pozdraviti publiku „ispred rotonde po kojoj je nazvan festival", malo je previše za jedinstvenu scenografiju crkve sv. Donata i bogatu tradiciju Donatskih večeri.