Novigrad je jučer dobio svoju bookcross kućicu za razmjenu knjiga. Radi se o globalnom pokretu čija je praksa ostavljanje knjiga na prometnim mjestima kako bi ih se moglo slobodno uzimati, čitati i dijeliti dalje na čitanje te iste ili ju zamijeniti drugom. Osnova bookcrossinga je uvjerenje da je knjiga slobodna i dostupna svima.

Bookcross kućica se nalazi na trgu Pod lipan, a za provedbu ove ideje zaslužan je Leo Buterin, koji je o vlastitom trošku napravio bookcross kućicu od kamena. Knjižnica i čitaonica Novigrad podržala je ovu ideju svojom malom donacijom.

- Uzmete knjigu, pročitate je i vratite na za to predviđeno mjesto, gdje knjiga pronalazi svog, novog potencijalnog čitatelja, poručuju iz Novigrada.

Sličan projekt razmjene knjiga aktualan je i u Kalima, gdje će svi kupači od 15. srpnja do 15. rujna koji se zateknu na plažama moći besplatno posuditi knjige.

Projekt Narodne knjižnice Kali "Sve (knjige) ćeš na siki nuajti" uključuje izradu triju "knjižnica" - drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja, koje će biti postavljene na plažama - Batalaža, Mul i Luka, a sadržavat će ormarić s policama napunjen knjigama na besplatno korištenje lokalnom stanovništvu, djeci, turistima i slučajnim prolaznicima, i to svaki dan 8 do 20 sati.