ZADAR - Četiri dana prije svečanog otvorenja, danas je predstavljen program Glazbenih večeri u sv. Donatu koje se održavaju 57. godina za radom.

Festival će se u četvrtak otvoriti na Forumu izborom opernih arija. Sa Simfonijskim orkestrom HRT_a, dirigirat će Ivan Repušić. Vrhunac festivala bit će Zadarska deveta - posljednja Beethovenova simfonija koju će u Katedrali odsvirati Zadarski komorni orkestar pod dirigentskom palicom maestra Repušića. Glazbena poslastica bit će završni koncert, 10. kolovoza na kojem će gostovati svjetska zvijezda - violinist Nemanja Radulić. On će nastupiti na Osorskim te Dubrovačkim ljetnim igrama i mi smo jako zadovoljni što smo ga uspjeli dobiti da svira i u Zadru, istaknuo je Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri. On je našao za shodno na današnjoj konferenciji za novinare istaknuti kako su zbog dodatnih poreza, povećani i troškovi u visini autorskih honorara.

Za organizaciju Glazbenih večeri s 11 koncerata, skupljen je fond od 920 tisuća kuna, naveo je  predsjednik Festivalskog vijueća, Romano Segarić i kao pravi ekonomista, kazao kako su Grad Zadar i Ministarstvo kulture najveći sponzori s dvije trećine. Štoviše, iz gradskog proračuna podignut je iznos s 500 tisuća na 650 tisuća kuna, dok je resorno ministarstvo dalo 150 tisuća kuna. Sponzori sudjeluju sa 60 tisuća kuna, zbog čega Marina Dalmacija dobiva dva koncerta iz programa u samoj marini . Za glazbeni dio potrošit će se 579 tisuća kuna ostalo ide na organizaciju.

Pretplata je ove godine snižena na 250 kuna, obavijestila je Dina Bušić u ime Koncertnog ureda.
Ona je kazala kako je pokroviteljstvo je u petak preuzela predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u ime koje će na otvorenju biti savjetnica za kulturu Renata Margaretić Urlić. Večeri će prvi put ispred sv. Donata otvoriti gradonačelnik Branko Dukić.