ZADAR - Program 26. SLUKA Susret lutkara i lutkarskih kazališta je najbolje od najboljih što se u Hrvatskoj napravilo u posljednje dvije godine. Na festivalu u Zadru gostovat će i Kinezi s lutkarskim etidama u kojima će gosti pokazati animaciju s malim lutkama, najavila je ravnateljica Iris Pavić Tumpa. 

SLUK je domicilno festival koji se održava u Osijeku. Oni ga ustupaju drugim gradovima u posebnim situacijama, kao kad se primjerice otvaraju nove kazališne zgrade. Tako je Zadar bio domaćin 2011. godine, kada, podsjećamo nova zgrada Kazališta lutaka nije na vrijeme dobila uporabnu dozvolu, ali je na kraju festivalska svita ušla u dvoranu.   

Zadarsko kazalište četvrti je put domaćin ovog festivala. U budućnosti bi htjeli biti organizatori ovakvog ili možda međunarodnog festivala. Od pet kazališta lutaka u Hrvatskoj jedino Zadar nema lutkarskog festivala.

- Imamo dugu tradiciju, znamo i možemo. Prošli put smo bili jako dobri domaćini i pokazali da imamo organizacijske sposobnosti, najavila je za Radio 057 ravnateljica Kazališta lutaka Zadar namjeru začetka nekog novog lutkarskog festivala koji bi išao u smjeru razvoja kulturnog turizma.