ZADAR- S ove police ovdje možete uzeti knjigu, ploviti Jadranom, čitati, vratiti knjigu na neko drugo book crossing mjesto. Možete i vratiti poštom na adresu Gradske knjižnice ili u krajnjem slučaju ostaviti na brodu kojim ste plovili, pa će onda knjiga vratiti se natrag, najavila je Sailing book ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kontić Kamber . Pod nazivom Ploveća knjiga Gradska knjižnica je ostvarila suradnju Tankerkomerca, odnosno Marine Zadar s Gradskom knjižnicom.

- Ovdje već imamo određeni broj naslova. Mi ćemo kasnije u suradnji s Gradskom knjižnicom naše goste, nautičare nastojati informirati koje su to knjige koje najviše zanima nautičare, kazao je direktor Marine Zadar Budislav Taraš.
Marina Zadar osigurala je uvjete za provođenje projekta. Uz recepciju marine napravljena je polica za knjige. Nautičari mogu potpuno besplatno uzeti knjige s police, pročitati ih i potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing mjestu. Na svim knjigama naznačena je adresa na koju se mogu vratiti.
Knjige za početni fond projekta, ponajviše beletristiku na engleskom jeziku, osigurala je Knjižnica. Službe Gradske knjižnice osmislila je grafički identitet. Sailing book naslanja se na projekt Flying book kojeg zajednički provode Gradska knjižnica Zadar i zadarska Zračna luka od 2015. godine.