ZADAR - Ovogodišnji međunarodni festival „SLUK"- susret lutkara i lutkarskih kazališta održat će se u Kazalištu lutaka Zadar od 1. do 4. lipnja 2017.

SLUK je 2011. godine trebao se održati u novoj kazališnoj zgradi, ali za dvoranu na vrijeme nije stigla uporabna dozvola pa je festival počeo s birokratkim skandalom u kojem nije mogla pomoći ni politika. Program SLUK-a odvijao u velikom kazalištu - HNK Zadar, a sudionici su mogli ući samo u predvorje lutkarskog kazališta koje se počelo graditi krajem 80-tih godina prošlog stoljeća.

Tek je na dodjeli nagrada predsjednik žirija, ugledni redatelj Zlatko Sviben, na svoju odgovornost pozvao goste da uđu unutra i otvore desetljećima čekan novi kazališni dom lutkara. Stoga će ovo biti prvi SLUK koji će se službeno odvijati u novom Kazalištu lutaka na kojem se očekuje oko 200- tinjak gostiju, stručnjaka i umjetnika. Oni će kroz tri dana sudjelovati na različitim radionicama, seminarima, okruglim stolovima.

Planirano je izvođenje 10-tak predstava koje će se izvoditi na tri različite pozornice u gradu Zadru: dvorana Kazališta lutaka, HNK Zadar i novouređena Kneževa palača. Bit će to veliki kulturni događaj nacionalnog karktera u Zadru
Festival je natjecateljskog karaktera te je usmjeren na umjetničke domene izabranih predstava.