Ogranak zadarske Gradske knjižnice u Arbanasima od danas nosi ime po svom „mještaninu" dr.Aleksandru Stipčeviću, koji je ostavio velik trag u nizu znanstvenih područja. Stipčević, dobitnik nagrade za životno djelo Grada Zadra, preminuo je u kolovozu 2015. godine.

Za mnoge je on tako vrsni arheolog, albanolog ili pak bibliograf i knjižničar, a mnogi ga pamte i kao glavnog pokretača akcije za izgradnju knjižnice koja danas tako nosi njegovo ime

Kako se moglo čuti na današnjoj prigodnoj svečanosti on je za svoje Arbanase Šandri - ponos mjesta.

Poseban mi je ovaj dan, zato što se on borio za ovu knjižnicu i to puno godina i uspio je, ali je nažalost preminuo i nije mogao biti sada tu,  kazala  je njegova sestra Alma Stipčević.

Dakle riječ je o čovjeku iz ovoga mjesta koji odlazi studirati u Zagreb i tamo ostaje, iza njega je ostao ogroman opus koji jedva može stati u život njegova čovjeka,dakle oko 40 knjiga , 200 znanstvenih radova i još puno natuknica u enciklopedijama itd, dakle očito je zaslužan, naveo je među ostalim  povjesničar dr. Serđo Dokoza.

Ideja razvoja koju je započeo profesor Stipčević, razvoja i formiranja i intezivnog rada na formiranju zavičajne zbirke Arbanasa i to ćemo nastaviti i dalje, i da će sve ono što je zapisno zadarskim Arbanasima biti ovdje u ogranku "Aleksandar Stipčević" Arbanasi,  poručila je ravnateljica zadarske Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić.