Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj provodi projekt popularizacije učenja njemačkog jezika.

Projekt obuhvaća:

(i)pripremu i objavljivanje brošure o prednostima učenja njemačkog jezika pod naslovom Njemački otvara mnoga vrata / Deutsch öffnet viele Türen
Brošura je tiskana, a pdf se nalazi u privitku maila. U njoj su navedene četiri osnovne skupine prednosti učenja i znanja njemačkog kroz iskustva „malih i velikih govornika" izrazličitih dijelova Hrvatske i različitih područja djelovanja.
Prednosti obuhvaćaju:

1. rano učenje njemačkoga kao podloga za osvješteni pristup materinskom jeziku i drugim stranim jezicima
2. programe stipendiranja, razmjene i prakse u zemljama njemačkoga govornog područja
3. poznavanje njemačkoga kao preduvjet zapošljavanja u Hrvatskoj
4. bolje razumijevanje ljudi, običaja, kultura i dostignuća iz zemalja njemačkoga govornog područja radi uspješne privatne i poslovne komunikacije.

Moto i naslov brošure Njemački otvara mnoga vrata riječi su proslavljenog hrvatskog rukometaša Igora Vorija koji je četiri godine igrao u Njemačkog te je za potrebe projekta opisao svoj doživljaj njemačkog jezika i Njemačke.
(ii)predstavljanje projekta i brošure širom Hrvatske (skupovi za ravnatelje i nastavnike njemačkog jezika u osnovnim školama, roditeljski sastanci u vrtićima prije upisa u osnovnu školu, udruge roditelja itd.)

Predstavljanje projekta i brošure te stručno usavršavanje za nastavnike njemačkog jezika održano je 5. svibnja s početkom u 16:30 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Na skupu je sudjelovalo tridesetak učitelja i profesora njemačkog jezika. Projekt je predstavila tajnica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika dr. sc. Lucia Miškulin Saletović. Održane su dvije radionice stručnog usavršavanja. Prvu radionicu o humoru kao značajnom motivacijskom faktoru vodila je Renata Marinković Krvavica, a drugu radionicu o igrama u nastavi njemačkog jezika Jasmina Troha. Obje su radionice bile iznimno dobro prihvaćene te su sudionici osvježili postojeća znanja i dobili pregršt novih kreativnih ideja. Planirano je i predstavljanje brošure na skupu ŽSV-a ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije (iii)jačanje svijesti o važnosti učenja i poznavanja njemačkog jezika kao segmenta razvoja jedne od osam ključnih kompetencija europskih građana.

Podršku projektu pismom je izrazio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, njegova ekselencija Thomas E. Schulze.

U sklopu projekta održan je i radni sastanak ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavla Barišića s veleposlanikom SR Njemačke u Hrvatskoj, Nj. E. Thomasom E. Schultzeom Tema sastanka bila je nastava njemačkoga jezika u hrvatskim školama i na visokim učilištima. Detaljnije o tome pronađite ovdje.