U mjesecu kada Zadarska županija proslavlja Županijske dane i u Matici hrvatskoj se odvijaju aktivnosti koje se uklapaju u ove prigodne dane. Od četvrtka 20. travnja do subote 22. travnja, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, Zadar, održat će se dva važna događanja.

U četvrtak, 20. travnja 2017., s početkom u 18,30 sati bit će prikaz zbornika radova Domaća rič 12 a nastalog nakon jezikoslovno-pjesničke manifestacije održane 25. travnja 2015. godine u gradu Pagu. Skup su tada organizirali zadarski i paški Ogranak Matice hrvatske, a sudjelovali su jezikoslovci iz Molisea (Italija) i Gradišća (Austrija).

Nova bienalna jezikoslovno-pjesničke manifestacije Domaća rič 13 održat će se u subotu, 22. travnja 2017., s početkom u 9 sati. I treći put smotra će imati međunarodni karakter. U godini kada Matica hrvatska obilježava svoju 175. godinu postojanja i kada se obilježava 50. godišnjica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika ovim događanjima Ogranak želi dati dodatni doprinos, poručio je Ivan Paštar.