Danas je u Maloj vijećnici Doma županije na prigodnoj konferenciji za novinare predstavljen talijanski dokumentarni film "Djevojke koje sanjaju more" redateljice i scenaristice Katie Bernardi čija nas hrvatska premijera očekuje večeras s početkom u 19.30 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

Koprodukciju filma poptpisuje zagrebački Restart čiji su predstavnici Vanja Jambrović i Tibor Keser izravno radili na filmu.

- Film je sniman 2015. godine u Zadru na plaži Kolovare te u Kukljici. Uslijedio je nastavak snimanja u Italiji, postprodukcija, montaža i sve je to potrajalo do prošlog ljeta. Svjetska premijere filma održana je u Rimu na Roma Film Festivalu, jednom od značajnih u Italiji. Nakon toga film kreće festivalskim stazama, a u pregovorima smo da hrvatsku festivalsku premijeru vidimo u Splitu na Festivalu mediteranskog filma, rekla je Vanja Jambrović.

Film je priča o zajednici žena odlučnih da učine sve kako bi ostvarile životni san. Dvanaest osamdesetogodišnjih djevojaka iz zabačenog talijanskog sela odluči prkositi svojim strahovima, reumatizmu i ekonomskoj krizi kako bi prvi put u životu otišlo na more - i to u Hrvatsku.

Film je krenuo u kino distribuciju u Italiji i bilježi vrlo dobru gledanost.

- U Italji je film pravi hit. Svoju TV premijeru s kraćom verzojom u trajanju od 55 minuta imao je na kanalu Discovery Italia oko Božića. Milijuni ljudi su ga pogledali, Film je trenutačno u kino produkciji sa svojom dužm verzijom (77 minuta) i ima sjajne rezultate, do sada ga je pogledalo 15 000 gledatelja, dodala je Jambrović.

Tibor Keser se prisjetio trenutka kada su se bakice iz autobusa spustile na plažU Kolovare u sred ljetne gužve.

- U filmu to je njihov prvi kontak s morem. Usred ljeta na gradskoj plaži punoj ljudi...

Naglasio je kako se rado vraćaju u Zadar te najavio još jedan projekt koji će, sve je izvjesnije, biti sniman u Zadru i okolici.

- Pregovaramo s Francuzima koji su jako zainteresirani, većim dijelom baš ovdje, u Zadru, na Ugljanu i Dugom otoku snimati jednu komediju.

Zanimljivo je kako će film "Djevojke koje sanjaju more" imati i svoju pretpremijeru. U 16 sati na istom mjestu, u Kazalištu lutaka Zadar, bit će prikazan isključivo za korisnike domova za starije i nemoćne i obiteljske domove.

- Veliki je to događaj za njih. Možete samo zamisliti njihovo ushićenje. Neki od tih bakica i djedova nikada nisu bili u kazalištu ili premijeri filma. Velika većina se sigurno nikada nije ni okupala u moru. Tu bi se mogao snimiti dokumentarini film o gledanju dokumentarnog filma, kazala je Dubravka Dragaš, pomoćnica županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Oduševljena idejom Vanja Jambrović je najavila kako će i drugim gradovima biti ponuđene posebne projekcije upravo za stariju popolaciju i štićenike domova.

Ulaznice za projekciju filma za građanstvo u 19.30 sati se ne naplaćuju, ali je potrebno rezervirati mjesto i to na mail info@zadarfilmcommission.com ili na broj 251-153. Kako se moglo čuti na pressici ostalo ih je još malo pa požurite.

Današnju konferenciju za medije organizirao je Filmski ured Zadar koji je podržao snimanje filma. Voditeljica ureda Ivana Zrilić je ovom prigodom informirala javnost o još dva projekta koja se snimaju ili će biti snimana u Zadarskoj županiji.

- Brazilci će na Poluotoku snimiti dio jedne ljubavne drame, a na Pagu je započelo snimanje nove američke horor serije u kojoj ekspediciju zarobljenu u ledu napada tajanstveni predator.

Scenaristi i kreativni producenti serije su David Kajganich (Istinita priča, Rasprskavanje) i Soo Hugh (The Whispers, Ubojstvo). Izvršni producenti su Ridley Scott (Dobra žena, Čovjek u visokom dvorcu) i David W. Zucker (Dobra žena, Čovjek u visokom dvorcu) iz tvrtke Scott Free, Alexandra Milchan (Vuk s Wall Streeta) i Scott Lambert (Paranoja) iz tvrtke Emjag Productions te Guymon Casady (Igra prijestolja, Steve Jobs) iz Entertainment 360. AMC je naručio 10 jednosatnih epizoda, a premijera se očekuje tijekom 2017. godine.

Tijekom snimanja na od 3. do 29. travnja radit će 85 hrvatskih filmskih djelatnika te će biti angažirano i 60 domaćih statista.