ZADAR- Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta pokazao je i sinoć da ne zaboravlja ljude koji su mu pomogli u životu, pa tako ni svoju bivšu šeficu u tvornici Maraska, Nevenku Benini. Ona je bila glavni tehnolog poznate zadarske tvornice pića, autor Maraskinih sirupa i žena koja se na međunarodnom sudu borila za brend Maraske s bivšim vlasnicima destilerije. U Maraski je radio i njezin suprug Duško Benini, preminuo prije nepune dvije godine s kojima je Nevena zajedno slikala što u Atelieru Benini, a što u Mulinama te priredili 16 izložbi. Ovo je prva izložba same Nevenke Benini, posvećena njezinom slikarskom paru. Naziv joj je More, kamen, tišine, intima.

- Na kraju ovog svog mandata s velikom sam radošću prihvatio poziv gospođe Nevenke Benini da večeras otvorim ovu izložbu, jer Nevenka i ja se znamo dugo, još dok smo oboje radili u nekadašnjoj tvornici Maraska gdje je Nevenka bila tehnička direktorica. Od tada nas veže dugogodišnje prijateljstvo, podsjetio je gradonačelnik Kalmeta. Osvrnuo se i na umjetničko djelovanje bračnog para Benini kroz njihov atelje, koje nije posustajalo niti za vrijeme Domovinskog rata. - Održavajući umjetničke večeri u ateljeu Benini, pokazali su da i kad oružje zvecka, umjetnost se može razvijati i o njoj govoriti, istaknuo je gradonačelnik.

O izloženom ciklusu u Muzeju Grada, govorio je Milan Stošić Miočić istaknuvši činjenicu kako slike mediteranskog ambijenta nemaju naziv. Autorica je ostavila nama da proniknemo u tajnu njezine mistike, intime, pa čak i tajne, kazao je Miočić Stošić.
Otvaranje izložbe privuklo je sinoć veliki broj Zadrana. Izložba se može vidjeti do 23. travnja.