Jutros je u Gradskoj loži otvorena samostalna izložba 18-godišnje Zadranke Tonie Jurišić. „Judite zadarske kulture" sadrže 25 fotografija golih ženskih tijela obučenih u tekst Marulićeve Judite. 

Ispred Tonijinog objektiva pozirale su njezina majka Silvana Čeho Jurišić, kostimografkinja Marija Šarić Ban, plesna koreografkinja Sanja Petrovski i profesorica Irena Baković Marušić. 

- To su žene koje su utjecale na mene kroz cijeli moj život i oblikovale me kao umjetnicu. Izložene fotografije su dar njima. Kombinirala sam fotografiju i Marulićev tekst, odnosno novu umjetnost sa starim tekstom. Na taj način sam htjela naglasiti jakost ovih žena, njihovu spremnost za borbu. Iako sam očekivala da će snimanje trajati nekoliko dana, uspjeli smo u jedan dan napravili fotografije. Među tisuću fotografija izabrala sam one koje su na mene snažan dojam, rekla nam je učenica 4. razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn koja nije mogla riječima opisati količinu emocije zbog otvaranja izložbe u Gradskoj loži sa svega 18 godina. 

Ljubav prema fotografiji prisutna je od malena, a hobi je postao "ozbiljan dio njezine budućnosti" prije četiri godine kada je, u krugu obitelji i prijatelja, otvorena njezina prva izložba u caffe galeriji Gina.

„Judite zadarske kulture" su nastale u procesu pripreme maturalnog rada i radu za prijemni ispit na AGRFT u Ljubljani. Ponos na rad svoje učenice izrazile su njezina mentorica Zrinka Zimonjić i ravnateljica zadarske škole Marijana Bakmaz. 

- Svaki pogled na ovakve radove i uspjeh svojih učenika daje mi veliku motivaciju i potvrdu kako je lijepo biti profesor. Puno starijih bi moglo učiti od ove mlade djevojke, koja je uvijek spremna na stvaranje te ima ogromnu energiju i pokretačku snagu. Čast mi je biti njezina mentorica, naglasila je Zimonijić. 

Osim zbirke fotografija, projekt sadrži i dokumentarni film kao prikaz tijeka projekta. "Judite zadarske kulture" bit će otvorene do 12. ožujka. 

Pogledajte kako je bilo na otvorenju!