U zadarskom Kazalištu lutaka sinoć je održana hrvatska premijera belgijskog filma „Uzvodno rijekom" (En amont du fleuve). Film koji je u potpunosti snimljen u Zadarskoj županiji prvi je veliki projekt Filmskog ureda Zadar, čiji je ponos na rezultat na jučerašnjoj konferenciji za medije iskazala voditeljica ureda Ivana Zrilić. 

Uzvodno rijekom spoj je pustolovnog filma i psihološke drame. Scenarij je krojen po mjeri trojice glumaca (Oliviera Gourmeta, Sergia Lopeza i Johna Lyncha), a 4. lik u filmu je upravo krajolik Zadarske županije. Snimanje je trajalo 29 dana, a odvijalo se na lokacijama rijeke Zrmanje, Ražanca, Zračne luke Zemunik, NP Krka, NP Paklenica, Ličkog cerja i Islama Grčkog.

- Ovo je prvi strani film u kojem Hrvatska glumi upravo Hrvatsku, a ne neku drugu državu, poručila je direktorica filma Ira Cecić iz produkcije kuće Kinorama. 

Iako je radnja trebala biti smještana u džungli u Kambodži, poznata belgijska redateljica Marion Hänsel odabrala je na kraju prelijepe lokacije u Zadarskoj županiji.

- Zbog teške izvedivosti i financija morala sam promijeniti lokaciju. Tragala sam za lokacijama koje su puste i divlje, no ipak dostupne za snimanje i iskrsnula je - Hrvatska, poručila je Hänsel koja je puna dojmova stigla na zadarsku premijeru filma. 

Otrkila je da su je tijekom snimanja oduševili filmski djelatnici, ljudi s kojima je surađivala, ali i hrvatska klapska pjesma koju je uvrstila u soundtrack filma. Za Hrvatsku ju vežu i obiteljske veze. Naime, njezina snaha je Splićanka Iva koja je studirala na Sveučilištu u Zadru, a film „Uzvodno rijekom" redateljica je posvetila svojoj unuci Mili. Da je svijet mali, potvrdio je Antonio Garcia, ataše za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Kraljevine Belgije. Naime, upravo je njega Iva tražila informacije i savjete za put u Belgiju gdje je kasnije upoznala sina redateljice. Garcia je istaknuo važnost obilježavanja Mjeseca frankofonije u sklopu kojeg se odvija premijera. 

Film su s francuskog jezika preveli zadarski studenti, a premijeru u Zadru slijede projekcije u Zagrebu i Splitu. Zadrani su "Uzvodno rijekom" pogledali i prije publike u Francuskoj i Njemačkoj. Donosimo djelić atmosfere sa sinoćnje premijere.