U sklopu svečanog otvorenja Kneževe palače, u Zadar i prvi put u Hrvatsku stiže kontratenor Andreas Scholl, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda današnjice.

Kontratenor Andreas Scholl održat će u petak recital u obnovljenoj Koncertnoj dvorani. Njegov zadarski nastup bit će izravno prenošen na Trećem programu HTV-a. Zadarska publika pograbila je karte za nastup kontratenora Scholla, koji rasprodaje najvećekoncertne dvorane i operne kuće svijeta, poput njujorške Metropolitan opere. Andreasa Scholla, čiji raspon glasa u visini ženskog alta neprestaje iznenađivati i oduševljavati publiku, prozvao je francuski Le Monde „glazbenim kraljem" (*Le roi Scholl*).

Kontratenorska, posebna dražtakvim pjevačima najčešće otvara vrata barokne i općenito rane glazbe zbog tada popularnog repertoara koji su pjevali kontroverzni kastrati, poput Farinellija ili Senesina. Kontratenori danas (čije se tijelo ipak ne žrtvuje za umjetnost) posebni su umjetnici, čiji glasovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vrlo su cijenjeni i traženi u svijetu klasične glazbe. Andreas Scholl ostvario je brojne suradnje s najvećim svjetskim stručnjacima za ranu glazbu, među kojima i s Edinom Karamazovim, hrvatskoj publici dobro poznatim lutnjistom. Andreas Scholl i Edin Karamazov predstavit će zadarskoj publici intimistički i pitak repertoar renesansnih pjesama (John Dowland, Thomas Campion), zatim virtuoznih barokih djela (G. F. Händel, J. S. Bach) te tradicionalnih pjesama,prearanžiranih za ovu prigodu. Koncert će završiti suvremenim djelima živućeg kubanskog skladatelja Lea Brouwera.