ZADAR - Obilježavanje 70 godina Glazbena škola Blagoje Bersa bio je sinoć prvorazredni kulturni događaj u Kneževoj palači gdje je škola bila skoro pola stoljeća.

Koncertna dvorana, koja je inače manja nego što je bila u svom izvornom stanju, bila je pretijesna za sve koji su sudjelovali u rođendanskoj proslavi. Zadovoljstvo takvim odazivom izrazila je ravnateljica Branka Višić Karavida, jedna od tri snažne žene koju su obilježile zadarsku Glazbenu školu. Prva je bila Marija Poklepović pod čijim se vođenjem škola razvijala, zatim Đurđica Andrović koja je nakon granatiranja Kneževe, školu morala iseliti i „osvojiti vojarnu s vjerom da će se jednog dana vratiti. Međutim, u prostoru vojarne školu je nastavila unaprjeđivati ravnateljica Višić Karavida. Ona je to sinoć pokazala  sjajnom izvedbom solista, zbora i orkestra Glazbene škole kojima je ravnala i  maestra Branka Višić Karavida.

U izboru prigodnog programa bio je zastupljen suvremeni i klasični balet. - Glazbena škola u Zadru je među prvima osnovala plesni odjel, a druga je koja je plesno obrazovanje dokumentirala u monografiji, istaknula je Sanja Petrovski, koautorica monografije GŠ Blagoje Bersa, izdane u povodu obljetnice škole. Urednica monografije i autorica glazbenog dijela Dina Bušić ispričala je povijest škole u kronološkom pristupu kojeg je izabrala za prvu monografiju škole koju je i sama pohađala. Za Glazbenu školu vezani su poznati glazbenici poput  sestre i braće Dešpalj, Jerko Bezić, Igor Kuljerić, Katarina Livljanić, Ivan Repušić, nizala je autorica i istaknula kako je škola uvijek bila i ostala velika obitelj koja aktivno sudjeluje u kulturnom životu Grada i Županije.

- Glazbena škola je lani navršila 70 godina ali kada smo čuli da će se otvoriti obnovljena Kneževa palača, odlučili smo pričekati kako bi obljetnicu proslavili u prostoru u kojem je škola najduže živjela i djelovala, kazala je Branka Višić Karavida.