ZADAR - Pomorska zbirka neće biti izložena u obnovljenoj Kneževoj palači, gdje je bila smještena prije početka radova.

Od ravnateljice Narodnog muzeja Renate Peroš doznali smo kako je Zavod za povijesne znanosti HAZU uputio im dopis, tražeći povratak zbirke pod okrilje Zavode, Zašto, pitali smo upravitelja dr. Tadu Oršolića.
- Više je razloga tome. Eksponati  nisu bili primjereno skladišteni protekle dvije godine. A kako neće bioti primjereno ni izloženi, odlučili smo povući pomorsku zbirku iz Narodnog muzeja s kojim smo imali ugovor o posudbi na 10 godina, rekao nam je dr. Oršolić, koji drži da u gradu pomorske orijentacije ne mogu se tako odnositi prema naslijeđu kojeg je Zavod kao zbirku ustanovio prije pola stoljeća.

Narodni muzej je, prema ugovoru kojeg je potpisao njegov prethodnik, dr. Zlatko Begonja, imao obavezu osnovati Pomorski odjel, podsjeća aktualni upravitelj Zavoda.
Za Pomorsku zbirku u gradu pomorske orijentacije već se desteljima tražilo prikladno mjesto i uvjeti da bi se osnovao i pomorski muzej. Jedna od opcija je bila nekadašnja crkva sv. Nikole, koja je međutim, dopala u ruke Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, koji tamo također namjerava napraviti muzej u koje će se izložiti sve što su našli pod morem i rijekama. Kakva je budućnost Pomorske zbirke? Ona i dalje ima svoj prostor u zgradi HAZU- a na Trpimirovoj obali, gdje je turisti posjećuju iako je jedina kulturna institucija izvan Poluotoka.

Dolaskom turskih investitora, taj najljepši dio Grada postat će još atraktivniji za goste i turiste, mišljenja je dr. Oršolić. Imamo u dvorištu zgradu u kojoj su nekada bili restaurator, a koja bi se trebala preurediti za smještaj i multimedijalni prikaz pomorskog naslijeđa, navodi upravitelj zavoda. On je taj plan izložio gradskom pročelniku za kulturu u namjeri da Zavod za povijesne znanosti započne s pripremom projekta koji će se prijaviti za financiranje na natječaj za EU fondove.