HNK Zadar ove godine nije loše prošao s novcima Ministarstva kulture, koji su odobreni po natječajima na kojim su se prijavljivali programi.
Zadarskom kazalištu, kojem je osnivač Grad Zadar, odobreno je za nezavisnu produkciju 75 tisuća kuna na njihovu prijavu dviju premijera u ovoj godini od kojih je jedna koprodukcija sa splitskim kazalištem Play Drama. HNK Zadar dobit će 40 tisuća kuna za organizaciju 23. Zadarskog kazališnog ljeta. Malo zbunjuje iznos od 8000 kuna za svibanjsko gostovanje u Mostaru 2016. godine, kako je službeno objavljeno u rezultatima natječaj. Zadarsko kazalište više je puta do sada gostovalo na danima Matice Hrvatske u Mostaru. Ovaj put se radi o međunarodnom gostovanju s predstavom Besplatni WI- FI u BIH.

Teatro VeRRdi, svrstan u profesionalna kazališta, dobio je 25 tisuća za pripremu dviju predstava, dok su im dvije tisuće kuna im je odobreno za gostovanje u Beogradu Igra Proljeća i smrti. Iako je lani bio najuspješniji „izvoznik" zadarskog kazališnog života sa svojim Igrama Proljeća i smrti, Jure Aras od resornog ministarstva nije dobio financijsku potporu za dva projekta Desnica - Minula proljeća i Othello - Nezakonita liturgija. Ostvarenje ta dva projekta stoga je pod velikim upitnikom.

Od amaterskih kazališta jedino je Dragon teatar dobio pet tisuća kuna za pripremu „Alise" , a još toliko za ljetno gostovanje po otocima. Drama plus, koju je osnovao poznati kazališni čovjek Vinko Radovčić, tek je bila registrirana kao udruga u rujnu prošle godine, kada je bio natječaj. - Nadamo se kako će biti drugog kruga, kako je najavljeno, u ožujku ove godine, pa ćemo prijaviti svoje projekte, kazao je Radovčić. Udruga Zadar snova dobila je tek 15 tisuća kuna od Ministarstva kulture u kojem je to odlučivalo Povjerenstvo bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića. Nova ministrica Nina Obuljen Koržinek stoga je dala mogućnost žalbe od dva tjedna.

Koncertni ured je za Glazbene večeri u Sv. Donatu dobio 150 tisuća kuna, 32 tisuće kuna za koncerte ciklusa Bersijade, dok je Zadarskom komornom orkestru odobreno 10 tisuća kuna. Kazalište lutaka će dobiti 20 tisuća kuna za svoj program i 10 tisuća kuna za gostovanje po hrvatskim otocima s dvije predstave.
Zadarskom plesnom ansamblu je prihvaćen program u vrijednosti 55 tisuća kuna za nekoliko plesnih manifestacija u čijoj organizaciji sudjeluju.

Dva državna muzeja u Zadru dobit će za svoje programe 255 tisuća kuna. Arheološkom muzeju pripada 135 tisuća a Muzeju antičkog stakla 120 000. Županijskom Narodnom muzeju namijenjeno je 70 tisuća kuna.

Knjižnice i čitaonice na zadarskom području, njih 11 dobit će ukupno skoro milijun kuna. Točnije 999 tisuća kuna od čega najviše - 700 tisuća dobiva Gradska knjižnica Zadar. Iako je Grad Zadar vlasnik Gradske knjižnice, ta će ustanova od Države dobiti 600 tisuća kuna za nabavku knjiga u ovoj godini.