U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u srijedu 21. prosinca Zadarski plesni ansambl u suradnji s HNK održat će tradicionalnu Plesnu čestitku.

Ovo je 23. po redu božićna i novogodišnja produkcija koju organizaira Zadarski plesni ansambl.

Započelo se s predstavama pred prepunim gledalištem još u ratno doba, i do dan danas vlada veliki interes za ove prigodne programe. Iako najveći dio publike dolazi pogledati svoje najmlađe, uvijek se mogu pogledati i zrela koreografska i plesačka ostvarenja.

Tako i ovaj put uz nezamjenjive voditelje - koreografe Laru Stanin, Martinu Ružić i Natali Radelić, svoje scenske uradke predstavit će Patricija Gospić voditeljica srednjoškolske grupe proizašla iz prve generacije maturanata koji su diplomirali u Srednjoj školi suvremenog plesa u Zadru prošle školske godine.

Koreografkinja Josipa Štulić uz asistenciju voditeljice grupe Natali Perić izvesti će Re:work na glazbu Bonoboa. Koreografska minijatura Re:work inspirirana je kultnim uradkom Rosas danst Rosas koji je 33 godine nakon premijere i dalje aktualan te je ostavio neizbrisiv trag u mladoj povijesti suvremenog plesa. Belgijska kompanija Rosas dala je putem Youtube-a pravo na korištenje njihovih originalnih pokreta.

Kombiniranjem minimalizma i ženstvenosti te ritma i plesa, plesačice Zadarskog plesnog ansambla interpretirale su ga u svojoj verziji. Kroz plesnu i božićnu čestitku će nas provesti voditelj Vinko Radovčić.

Na početku predstave publiku će pozdraviti Sanja Petrovski i najaviti kratki dokumentarac autora Damira Granića o nastanku, radu i povijesti najstarijeg plesnog ansambla u Dalmaciji: Zadarskog plesnog ansambla. Ovom predstavom i projekcijom filma zaokružit će se obilježavanje 25-godišnjice djelovanja ansambla koji sustavno radi na afirmaciji i decentralizaciji suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Ove godine Ansambl je izveo predstavu ARHIVIRANJE - tajni dnevnik umjetničke prakse tematski vezanu uz kronologiju rada Ansambla na Zadarskom kazališnom ljetu i Zadru snova, priredio izložbu u Loži Narodnog muzeja u Zadru, organizirao niz raznih plesnih događanja: ljetne plesne radionice STREAM Zadar, Festival suvremenog plesa Monoplay, Večer plesne minijature, proslava Svjetskog dana plesa, predavanja o Miji Čorak Slavenskoj...

Zadarski plesni ansambl je dobitnik posebne nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa UPUH i UPPU „Puls" za izuzetan doprinost promicanju plesne umjetnosti za ovu godinu u Republici Hrvatskoj.