ZADAR- Organizatori trećeg izdanja festivala ArtAkt, Jure Aras i Nenad Pepić najavili su program zanimljivog kulturnog događanja za koje je ove godine izabran prosinac.

„ Nakon što su u protekla dva projekta ARTAKT / I i ARTAKT / II tematizirali angažman umjetnika u određenom vremenu i prostoru ( studeni 2013/ produkcija Dragon teatar; tehnička podrška Teatro Verrdi ), a potom i pojam identiteta ARTAKTU / II ( listopad, 2015 / produkcija Teatro Verrdi ). Evo nas opet, ARTAKT / III nastavlja se kroz različite umjetničke oblike ostvarivati kao projekt koji se osvrće na različite društvene fenomene. Demokracija / migracija / emancipacija / sloboda/ solidarnost / pojmovi su čija značenja gosti na ovogodišnjem ARTAKTU / III, tretiraju, propituju ili jednostavno o njima govore, pišu, sviraju na različite načine", navodi se u uvodu.
ARTAKT III počet će u utorak, 13. prosinca u produkciji Teatra VeRRdi.


Ove godine otvaramo sjajnom predstavom "Demokracija" u izvedbi Zijaha Sokolovića i Dražena Šivka, u produkciji umjetničke organizacije Thearto.
Nakon nedavne hrvatske premijere održane u Šibeniku na festivalu Fališ po prvi put u Zadru gostuje nova predstava Zijaha Sokolovića - Demokracija.
Miljenik publike koji iza sebe ima na tisuće održanih predstava (Glumac je glumac, Cabares Cabarei..., Međuigre 0-24, Kobajagi donijela me roda...) svoju novu predstavu DEMOKRACIJA odigrati će u velikoj dvorani Kazališta lutaka u utorak 13. 12. 2016. u 20.30 sati.

Predstava DEMOKRACIJA je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno - ispričana scenska priča o raznim oblicima uspjele - neuspjele DEMOKRACIJE. Glavna ideja predstave je da DEMOKRACIJA nije jednom dat model vladavine - nego je to PROCES usavršavanja društvenih i političkih odnosa. a u slijedećem slučaju o vlastitom životu i njegovom smislu i dometima, na primjer.

U nastavku prvog dijela festivala, u petak 16. 12. u 21 sat, u dvorištu Kazališta lutaka nastupaju spektakularan etno / world music sastav CINKUŠI uz predigru Treće skupine zemljopisnog rizika, sa "Nešto malo" komadom iz njihove skorašnje nove predstave.

Etno folk rock Cinkuši (Zvona) kombiniraju tradicionalne narodne pjesme s modernijim glazbenim senzibilitetom od metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe. Na koncertima pokazuju ogromnu energiju, postigli su zavidnu reputaciju zahvaljujući upravo izvrsnim live nastupima.
Uvod u koncert, što nam je izuzetno zadovoljstvo, nova je točka TREĆE SKUPINE ZEMLJOPISNOG RIZIKA. Nakon višegodišnje pauze koja je uslijedila poslije lokalnog, nacionalnog i internacionalnog uspjeha PREDSTAVE BEZ IMENA, ova skupina Zadrane će razveseliti novom audio vizualnom groteskom.

Drugi dio festivala održati će se između Božića i Nove godine, a u goste nam dolaze Bekim Sejranović, Bacači sjenki i film Gazda. O tome više u sljedećim najavama, poručili su organizatori ARTAKTA III.