U studenskom klubu Božo Lerotić 25.11.2016. u 19:00 sati održat će se književno događanju pod nazivom Literarno razularena promocija knjige x Želimira Periša u Zadru.

Program organizira Književna udruga Ludens.

O programu:

Predstavljanje knjige pjesama koje stilski leže točno na pola puta između kabarea i tužbalice uključivat će viku, šaptanja i mrmljanja, a uz dekonstrukciju poezije i reinterpretacije stihova posjetitelji će moći uživati i u iću, piću, zabavi i igrama, koje uključuju i najmanje jedan pub kviz na temu x-a. Pjesme će izvoditi, čitati ili svirati autor, studenti iberoromanskih studija Sveučilišta u Zadru i književne udruge Ludens, Roberto Vodanović Čopor i slučajni posjetitelji. Najuspješniji igrači/čitači dobit će nagrade u obliku knjiga, posebno x-a, ali i drugih vrhunskih naslova suvremene hrvatske književnosti.

O autoru:

Želimir Periš rođen je 1975 u Zadru. Napisao je četiri knjige: zbirku rodnih priča „Mučenice" koja je prevedena je na slovenski i bugarski te adaptirana u kazališnu predstavu; dva romana „Mima i kvadratura duga" i „Mima i vaše kćeri" od kojih je prvi bio u užem izboru za roman godine t-portala. „x" je njegova prva knjiga poezije.

O knjizi:

Želimir Periš, u svojoj zbirci poezije nazvanoj „x" kreira sintezu životnih mogućnosti s dodatkom modernističke, intelektualne razgradnje stvarnosti kojom čini svojevrstan kontrapunkt sa pomalo delikventnim buntom utjelovljenim kroz dominantni jezik svakodnevnice, vulgarizme, parole, pamflete, grotesku, ironiju.
Josip Luković, H-alter

Periš je beskrajno duhovit. Njegovi lirski subjekti većinom su jasno društveno kontekstualizirani, glasovi se artikuliraju u napetosti odnosa mi-vi (oni), ili ja-oni (vi). Poezija aktualnosti - i još jedan Perišov prilog "manjinskoj književnosti", u najširem smislu te riječi. Radnici i seljaci u stihu!

Neven Ušumović

Dobar dio zbirke kao da je propitkivanje dosega poezije, pa odabir, naklon i vraćanje na scenu, ili bolje na ulicu, poezije prošlog stoljeća koaj se recitira, po mogućnosti na megafon s preokrenute gajbe.
Kruno Lokotar, urednik zbirke

Poziv na igru s x:

Pozivaju se svi posjetitelji da na promociju donesu svoju interpretaciju ili uhvaćenu manifestaciju simbola x. Ako ste uslikali, napravili, osmislili ili obukli zanimljiv i novi način definiranja ili korištenja opće nepoznanice x, donesite je na promociju gdje će je procijeniti i ocijeniti stručni žiri te dodijeliti bogate knjiške nagrade.