ZADAR- Umjetnost transkripcije, naziv je koncerta jednog od najuglednijih talijanskih violista, Simone Gramaglia i virtuoznog gitarista Luigija Attadema. Koncertni ured priređuje njihov koncert u srijedu, 16. studenog u Svečanoj dvorani Sveučilišta, u 20 sati.
Na programu su Paganinijeve i Schubertove sonate.

Uz potporu Talijanskog instituta za kulturu 16. studenog u Zadar pristižu dva vrsna talijanska glazbenika, svaki za sebe majstor svojeg instrumenta, dok zajedno čine pomalo neobičan duo. Violist Simone Gramaglia i gitarist Luigi Attademo, spojem svojih instrumenata krenuli u istraživanje novog zvučnog spektra gitare i viole te njihovog repertoara.
S obzirom da u svemu što rade unose visoku razinu vlastite individualnosti, tako su svom glazbenom ukusu dopustili da ih vodi dalje od granica zapisanog. Svoje bogato koncertno iskustvo Luigi Attademo i Simone Gramaglia stvarali su svirajući u nekim od najvrsnijim komornim ansamblima u Italiji, a godine 2012. osnovali su Duo Attademo - Gramaglia koji im služi kao kanal za realizaciju njihovih umjetničkih ideja. Njihov uobičajeni repertoar spektar je djela od baroka pa sve do suvremenijih skladbi, a na zadarskom gostovanju predstavit će bisere romantizma - sonate Franza Schuberta i Nicolòa Paganinija koje će zazvučati sasvim drugačije u transkripcijama samih glazbenika.

S obzirom na njihovu dugogodišnju posvećenost istraživanju glazbe i objavljivanju antologijskih izdanja mnogih skladatelja, Attademo i Gramaglia postali su vrsni poznavatelji širokog glazbenog repertoara i vješti majstori aranžiranja te prilagođavanja djela za violu i gitaru, te su njihove transkripcije imale vrlo uspješnu recepciju kod publike i kritike.