U Puli je prikazana serija "Novine". Ako se može suditi po prve dvije epizode koje su pretpremijerno predstavljene festivalskoj pub­lici u Puli, televizijska serija "Novine" Ivice Đikića i Dalibora Matanića mogla bi poprilično uzburkati duhove kad se u rujnu pojavi na malim ekranima, piše Jurica Pavičić za Jutarnji list.

Po onom što smo u Puli vidjeli, naime, serija bi trebala biti vrlo dobra. Istodobno, ona bi mogla biti i ozbiljan vrući krumpir za sadašnju garnituru na Hrvatskoj televiziji. Na jedan posve apaurinizirani HTV "Novine" bi u rujnu trebale sletjeti poput injekcije čiste, nerazvodnjene provokacije.

Dvanaestodijelna tv serija "Novine" napravljena je za Hrvatsku radioteleviziju u kreativnoj suradnji dvojice hrvatskih pripovjedača koji su svaki u svom mediju dosegli punu autorsku zrelost. Prvi od njih je režiser Dalibor Matanić koji se tv serije latio netom nakon uspjeha svog filma "Zvizdan", u trenutku kad bi po nekim režiserskim kalkulacijama bilo oportunije da je brzo napravio kino film dok se "Zvizdan" još pamti. Drugi je pak Ivica Đikić, novinar i romanopisac koji je za vrlo dobri roman "Sanjao sam slonove" 2011. dobio nagradu T-portala, da bi ove godine objavio i šokantni faction-roman "Beara". Đikić, međutim, nije samo prozaik nego i dugogodišnji novinski urednik, a za ovu priču je možda ključno što je do 2010. kratko bio glavni urednik velikog riječkog dnevnog lista. Jer, Rijeka i dnevni list dvije su ključne riječi za ovu seriju.


View on YouTube

"Novine" - naime - naslov nose po istoimenom lis­tu koji izlazi u Rijeci. Osnivač i vlasnik Novina je bivši novinar, opsesivni pušač i umorni samac (Damir Lončar). Novine su u financijskim problemima i gomilaju dugove. Pod pritiskom vjerovnika i politike, vlasnik lista odluči list prodati lokalnom građevinskom poduzetniku Kardumu (Aleksandar Cvjetković). Kardum je miljenik lokalnih vlasti, blizak je s gradonačelnikom i politikom, a njegova majka (Edita Karađole) jako je bliska s biskupom. Naizgled, svi su zadovoljni medijskim "takoverom", osim - dakako - samih novinara. Glavni urednik Vidov (Zijad Gračić) kolebljivi je oportunist koji nastoji sačuvati stolicu, a šef deska (Trpimir Jurkić) stara škola, trpki stoik koji je u novinarstvu sve prošao.

Tu je i novinarska "pješadija": novinar crne kronike (Goran Marković), njegova ambiciozna supruga koja želi postati urednica (Olga Pakalović), mlada i nezaustavljiva početnica Latinović (Tihana Lazović) te (zasad se čini) glavna junakinja serije - iskus­na istraživačka novinarka koja je svojim člancima rušila ministre, ali je teška ispičutura i privatni joj je život neopisivi krš. Nju s puno šarma glumi srpska glumica Branka Katić.